Bullet Journal

Bullet Journal. Kanske har du stött på begreppet tidigare – eller så har du kanske aldrig hört talas om det. Oavsett, så kommer du i den här artikeln få lära dig mer om vad Bullet Journal är och vad du kan behöva om du vill prova det själv. Vi berättar även bland annat hur vi två som är introverta kom i kontakt med metoden.

Bullet Journal: Samla dina tankar, organisera ditt liv och forma din framtid

Detta är undertiteln på boken Bullet Journal-metoden, skriven av Ryder Carroll. Bullet Journal beskrivs som det analoga planeringssystemet som miljontals människor världen över provat och anpassat till sin egna livsstil. Det hjälper dig att organisera, planera och strukturera på ett ofta, men inte nödvändigtvis (viktigt att komma ihåg!), kreativt sätt. Du samlar dina anteckningar, att-göra-listor och din kalender i en och samma anteckningsbok. På så sätt rensar du bort distraktioner och fokuserar istället på det som är viktigt för dig.

En metod för ökad fokus och produktivitet

Carroll introducerade sin idé om Bullet Journal (ibland förkortat BuJo) 2013. Han skapade den när han behövde ett system för att sortera sina tankar och bli mer produktiv, och fem år senare publicerade han sin bok – och begreppet BuJo blev känt över hela världen. Han har även ett TED-talk, “How to declutter your mind — keep a journal”, som vi rekommenderar dig som är nyfiken på Bullet Journal att se.

Läs mer: Besök bulletjournal.com för att lära dig mer om teorin bakom metoden.

Så, hur kom vi i kontakt med Bullet Journal?

Josefine: “Jag hittade ett inlägg om Bullet Journal på en blogg, det kan ha varit 2016. I blogginlägget fanns den officiella videon som förklarar vad metoden är för något. Det verkade komplicerat men jag var ändå nyfiken – det såg roligt ut, att kunna bestämma själv vad som ska vara i kalendern. Efter att ha sett videosar på YouTube om Bullet Journal fastnade jag för en specifik del. Den delen implementerade jag i  min påbörjade, färdiga, kalender. Det blev ett sätt att motivera mig själv och uppmuntra till effektivitet.”

Caroline: “Jag har länge gjort omfattande veckoplaneringar och strukturerat mina dagar noggrant. När jag hörde talas om Bullet Journal blev jag naturligtvis nyfiken. I augusti 2017 började jag månadsvis rita upp delar från en Bullet Journal på de blanka sidorna i min vanliga kalender, för att testa vad jag kände inför det. Ett år senare köpte jag en ny anteckningsbok och började på riktigt.”

Se mer: Den officiella Bullet Journal-videon

3 anledningar till varför vi tycker att du ska prova Bullet Journal-metoden

  1. Det är ett analogt planeringssystem
    Vi lovar, det är faktiskt skönt att komma bort från skärmen ibland. Vi lovar, det är faktiskt skönt att komma bort från skärmen ibland. Att planera och lägga upp sin Bullet Journal är ett perfekt tillfället att ta en paus från den digitala världen. Och visst är det rätt tillfredsställande att skriva för hand för en gångs skull?
  2. Samlat på ett ställe
    Istället för att försöka hålla ordning på post it-lappar eller lösa papper (som du förmodligen ändå kommer tappa bort) så skriver du allt i din BuJo. Allt från dagens att-göra lista till böcker du har läst eller veckans matlista. Allt får plats!
  3. Du anpassar den efter dina behov
    Det är din bok – du bestämmer vad den ska innehålla och du kan göra precis som du vill. Du kan till exempel starta din BuJo när som helst. Idag, faktiskt, om du känner för det. Det är din bok och den ska passa dig.

Detta kan du behöva för din första Bullet Journal

  • Anteckningsbok
  • Penna (blyerts och/eller bläck)
  • Suddgummi
  • Linjal


Det kan se – och låta – komplicerat ut. Men det är faktiskt väldigt enkelt. En tom anteckningsbok är själva grunden för BuJo. Du behöver även något att skriva med; vi rekommenderar en blyertspenna samt en bläckpenna med tunn spets. Ett suddgummi kan även vara bra att ha och en linjal om du vill rita upp linjer. Du kan även använda dig av andra slags pennor (brushpen, överstrykningspenna, färgpennor och så vidare) samt washitape om du känner dig kreativ eller vill markera olika delar av din BuJo.

Våra favoritpennor och -anteckningsböcker

Anteckningsböcker

Flying Tiger: Här finns anteckningsböcker i olika storlekar och färger. Vi föredrar de i A5-storlek som har texten “Bullet Journal” tryckt på framsidan.
Leuchtturm1917 Bullet Journal: Prickade klassikern för BuJo och en väldigt populär anteckningsbok.

Pennor

Pilot Hi-Tecpoint V5 Grip: Penna som är skön att hålla i, med med en tunn spets på 0,5 mm.
Pigma Micron: Pennor i olika färger med olika tunna spetsar (0,15-0,5mm) gjorda för att inte “blöda igenom” pappret.
Stabilo point 88 Fineliner + Pen 68: Pennor med spets på 0,4mm respektive 1mm som passar bra till att skriva rubriker eller rita linjer.
Stabilo Boss: Överstrykningspennor som är bra att använda när du vill markera något i din BuJo.

Bullet Journal

Kan Bullet Journal passa för dig som är introvert?

Du kan prova den här planeringsmetoden oavsett om du är introvert eller inte, men vi vill här trycka på att vi tror att den här planeringsmetoden kan passa extra bra för dig som är introvert. I en Bullet Journal kan du få ner dina tankar på papper, få klarhet i vad som är viktigt för dig och skapa en känsla av kontroll och struktur. Tiden du spenderar med din BuJo kan också bli återhämtningstid.

Effektivitet och framsteg istället för perfektion

Vi vet, det är lätt att bli överväldigad när det gäller Bullet Journal. Hashtaggen #bulletjournal består till exempel av över 7 miljoner inlägg! Men kom ihåg, en BuJo ska passa dig och dina behov – så satsa hellre på effektivitet och framsteg istället för snyggt och perfektion. Vi hoppas därför kunna underlätta för dig som vill börja, genom att publicera en serie artiklar om ämnet här på thefineline.se.

Så skapar du en Bullet Journal

Den här första artikeln är en kort introduktion – i nästa del kommer vi ta upp BuJo-basics. Då förklarar vi hur du kan lägga upp din BuJo och vi kommer även visa exempel från våra egna Bullet Journals. 

↠ Läs mer: Så skapar du en Bullet Journal: Del 1 – Teorin bakom metoden
↠ Läs mer: Så skapar du en Bullet Journal: Del 2 – BuJo Basics 
↠ Läs mer: Så skapar du en Bullet Journal: Del 3 – Gör din BuJo personlig
↠ Läs mer: Så skapar du en Bullet Journal: Del 4 – Använd en Bullet Journal

Använder du Bullet Journal? Berätta gärna i en kommentar vad som fick dig att börja med det och om du har några tips eller knep till nybörjare att dela med dig av!

Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.