Att vara introvert betyder INTE det här

Ordet introvert har börjat användas mer och mer. Men tyvärr används det ofta i negativ bemärkelse utan att egentligen mena det som introvert och introversion egentligen står för. Ibland kanske man menar att någon är tillbakadragen, osocial eller håller sig undan – men det är ju inte vad introvert betyder. Så låt oss reda ut vad det faktiskt inte är (och vad det egentligen betyder).

Introversion är inte samma sak som…

…Blyg, skygg eller tillbakadragen

Att vara blyg betyder att du känner dig osäker och obekväm i sociala sammanhang, till exempel när du träffar nya människor eller blir uppmärksammad. När du är blyg är du ofta lite tystare än andra och du drar dig undan – vilket ju också introverta gör. Men skillnaden är att introverta gör det på grund av att de behöver återhämta sig – inte på grund av att de känner sig obekväma. En del introverta är blyga men det finns även extroverta som är blyga. 

…Osocial eller människohatare

Introverta är kanske inte direkt kända för att vara pratglada och ha en stor bekantskapskrets. Tvärtom. Men det betyder inte att vi är osociala eller inte tycker om andra människor. Osocial betyder att man medvetet undviker situationer som kan innebära kontakt med andra. Som introvert har vi istället få (väl valda) bekantskaper som vi umgås med. Och när vi själva har valt sällskapet så kan vi faktiskt vara riktigt sociala.

↠ Läs mer: Introvert, blyg, osocial eller social ångest? Vi reder ut begreppen

…Ointresserad eller arrogant 

Vi skulle våga påstå att introverta generellt sett inte ler eller visar känslor lika ofta som extroverta; vi upplever ett starkt inre liv med många tankar – och ibland kan det räcka istället för att gestikulera eller använda ansiktsuttryck för att visa känslor. När vi inte deltar i vardagligt snack eller allmänt småprat betyder inte det att vi är ointresserade eller arroganta. Vi vill hellre bara delta när vi har något riktigt att säga; och därför förblir vi ibland tysta. 

…Högkänslig

Precis som introversion så är högkänslighet ett personlighetsdrag. Detta innebär att du har ett nervsystem som är känsligare än genomsnittet. Du kan till exempel vara extra mottaglig för din emotionella och fysiska miljö och behöver bearbeta detta på en djupare nivå. Inget av detta är unikt för introverta personer – även extroverta kan vara högkänsliga. Många introverta lär sig med tiden vilka situationer som tömmer en på energi och när det är dags att dra sig undan för att ladda batterierna. Detta har inte att göra med hur känslig du är. 

…Störning, diagnos eller sjukdom

Introversion är inget som ska arbetas bort eller förändras. Trots det verkar en del personer tro att inom varje introvert finns egentligen en extrovert som i hemlighet väntar på att komma ut från sitt skal. Men att inte vara som alla andra betyder inte att det är något fel på en. Den allmänna uppfattningen verkar vara att man inte kan förstå att en del personer helt enkelt föredrar att spendera tid för sig själv ibland.

Men om vi nu gått igenom vad introversion inte är – vad innebär då introversion? Det har vi skrivit om flera gånger och här kommer en kortfattad förklaring:

En introvert person styrs mer av sina egna uppfattningar och känslor än av yttre faktorer, samt hämtar energi i avskildhet. Motsatsen till detta är extrovert. Fast du kan också vara lite mittemellan – då är du ambivert, och kanske dras mot det ena eller andra hållet på skalan.

↠ Läs mer: Vad är introvert? 

Vi vill veta vad du tycker eller tänker om det här – kommentera och dela med dig!