Läraren i mellanstadiet beskrev dig som blyg på utvecklingssamtalen. På lunchrasten berättade din kollega nyligen att han ofta är osocial på helgerna eftersom han mest är hemma i soffan och kollar på tv-serier. Du följer en influencer som berättar att hon har social ångest – och du känner igen dig lite grann. Eller…?
Vad är egentligen social ångest? När är du osocial och vad är det för skillnad på att vara blyg och introvert – är inte det samma sak?
Vi tycker att det är hög tid att reda ut några begrepp som vi ofta upplever blandas ihop. Vi kan erkänna, vi själva har varit skyldiga till att göra detta. Det var när vi började undersöka vad de här orden faktiskt betyder som vi insåg att det vore klokt att skriva en artikel om det vi kom fram till. För vi misstänker att vi inte är de enda som funderat på detta.
Fyra personer på en fest – vem är vem?
För att förenkla det hela kan vi föreställa oss att fyra personer – en blyg, en introvert, en osocial och en med social ångest – går på en fest. Så här upplever och beter sig dessa fyra personer:
Person 1 – Kommer till festen men pratar inte med någon. Är gärna för sig själv och saknar de sociala koderna. Vet inte hur denne ska bete sig, så sitter avsides och deltar inte i konversationer. Tittar ofta ner i telefonen och är en av de första som lämnar festen.
Person 2 – Kommer varken först eller sist till festen. Håller sig till sina vänner men är öppen för att umgås med de andra. Kan ha riktigt kul på festen och breddar sin bekantskapskrets. Konverserar om meningen med livet och andra viktiga ämnen.
Person 3 – Känner sig lite osäker på vad som förväntas av en. Har en negativ känsla i kroppen. Upplever hjärtklappning, kallsvettningar och yrsel. Pratar knappt med någon, utan är istället upptagen med att tolka sina egna känslor. Låser in sig på toa allt för ofta – för att andas och vara själv.
Person 4 – Känner sig lite osäker på vad som händer. Sitter gärna på samma plats, ofta med ryggen mot väggen, hela kvällen och pratar inte så mycket. Om denne blir tilltalad kommer korta svar. Bryr sig mycket om hur den uppfattas av andra och vågar därför inte prata eller ta kontakt med nya människor.
Utifrån dessa beskrivningar, vem av personer tror du är introvert, blyg, osocial eller har social ångest?
Rätt svar hittar du längst ner i artikeln.
Det här betyder orden egentligen
Så här tolkar vi att dessa adjektiv egentligen betyder, efter att ha läst Nationalencyklopedins förklaring.
Introvert: Du som är introvert riktar din uppmärksamhet mot ditt inre liv, du samlar energi i avskildhet och behandlar mer information själv snarare än med andra. Du kanske därför inte känner så stort behov av att prata och göra dig hörd. Du har inte heller något intresse av att vara en mittpunkt i en social situation. Läs mer om var introvert innebär HÄR.
Blyg: Du som är blyg känner dig ofta osäker. Du känner dig obekväm i sociala sammanhang, speciellt när du ska träffa nya människor, och blir besvärad av eventuell uppmärksamhet eller att bli en mittpunkt i sociala sammanhang. Du skulle vilja ta för dig och våga mer men vet inte riktigt hur.
Osocial: Du som är osocial undviker medvetet situationer som kan innebära kontakt med andra, du föredrar att inte umgås med andra människor. Du är oftast inte intresserad av andra och agerar därefter. Detta kan därför uppfattas som ett arrogant beteende.
Social ångest: Du som har social ångest kan få en rädsla eller fobi för att hamna i situationer där du riskerar att göra bort dig eller bli granskad. Dina försök att göra så bra intryck hos andra som möjligt kan leda till symptom som känns så jobbiga att du undviker sociala sammanhang. Om din ångest förhindrar dig från att leva ett normalt liv kan du söka hjälp hos en läkare.
Varför blandas de här orden ihop?
Vi är ju alla människor och människor är kända för att vilja placera saker och ting i olika fack, att kategorisera omvärlden, för att lättare kunna förstå den. Vilket fack vi placerar människor i baseras på det som vi kan se: det som syns och hörs och hur folk beter sig.
Eftersom vi är så benägna att kategorisera folk så överdriver vi kanske till och med det på oss själva. Du kanske är mindre social än andra och tror därför att du är introvert. Men som vi precis rett ut så betyder inte det ena att du är det andra.
Kanske är det så att det finns fler blyga än icke-blyga introverta, och att vi därför drar slutsatsen att alla introverta är blyga – och genom detta blandar ihop begreppen? Använder vi ord som blyg istället för social ångest eftersom det låter mildare?
Det vi måste komma ihåg här att det inte är svart eller vitt. Du kan till exempel vara introvert och samtidigt osocial – men du skulle lika gärna kunna vara introvert och social.
Kan vi en gång för alla försöka lära oss vad som är vad?
Nästa gång du hör någon använda ordet introvert när den förmodligen menar blyg – rätta och förklara skillnaderna. Då kommer vi tillsammans hjälpa till att förändra samhällets uppfattning om vad introvert, blyg, osocial och social ångest egentligen är.
Hur ser du på blyghet? Skulle du beskriva dig själv som blyg? Vad tycker du kännetecknar en osocial person? Har du någon gång upplevt social ångest? Skriv gärna dina svar i en kommentar (du kan självklart vara anonym) – genom att föra diskussioner och prata öppet om det så minskar vi tabun kring såna här ämnen.
Rätt svar är Person 2 – Introvert, Person 4 – blyg, Person 1 – Osocial, Person 3 – Social ångest.
Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.
Men vad är det egentligen att vara social? Många extroverta som betraktar sig själva som sociala och som gillar att vara med mycke folk kan ju ha väldigt svårt med både sociala koder och att låta andra få en syl i vädret. Är man då verkligen social??? Den sociala kompetensen är ju i alla fall inte speciellt stor hos dessa individer.
Vilken bra fråga! 😀 Visst är begreppet social lite flytande, precis som du skriver. Man kan ju ha olika referenser till vad det betyder. Därför är det viktigt att skilja på social kompetens och just social, det är inte samma sak. Vi har planerat en artikel om skillnaderna inom kort, så besök oss gärna igen om det låter intressant!