Vad är introvert?

Kanske har du hört talas om ordet introvert men inte riktigt vet vad det är. Kanske har du läst på om ämnet och skulle beskriva dig själv som något av en expert. Eller så kanske du identifierar dig själv som det eller så känner du någon som du nog tror är introvert. 

Introvert:

Adjektiv. Från latin ‘intro’- (inåt) och ‘vertere’- (vända sig). Personlighetsdrag som innebär tendens att främst uppmärksamma sitt inre liv; motpol till extrovert.

KÄLLA: NATIONALENCYKLOPEDIN

Personlighetsdrag som riktar uppmärksamhet mot sitt inre liv

Begreppet introvert lanserades 1921 av den schweiziska psykiatrikern Carl Jung i boken Psykologiska typer och beskrivs som ett personlighetsdrag. Jung hävdar att de fyra psykologiska sidorna – förnimmelsen, tänkandet, intuitionen och kännandet – ingår i ett flöde som antingen rör sig inåt eller utåt. Antingen mot tanke-, känslo- och fantasilivet (introversion) eller mot omvärldens ting, situationer och människor (extraversion). 

En introvert person styrs mer av sina egna uppfattningar och känslor än av yttre faktorer, samt hämtar energi i avskildhet. Jung menar alltså att du är introvert eller extrovert. Fast du kan också vara lite mittemellan, då är du ambivert, och kanske dras mot det ena eller andra hållet på skalan.

Låt oss inte förväxla introvert med andra adjektiv

Ofta används ord som sluten, grubblande, självupptagen och blyg för att beskriva någon som är introvert. Men dessa är inte nödvändigtvis jämlikt med introversion. En del introverta personer är naturligtvis blyga, tystlåtna, försiktiga – men inte alla. Och en del personer som är blyga, tystlåtna och försiktiga behöver inte nödvändigtvis vara introverta.

Låter det förvirrande? Läs då vår artikel om skillnaden mellan att vara blyg, osocial och introvert och även vad social ångest innebär. Den hittar du HÄR.

Vill du lära dig mer om introversion och vad det innebär att vara introvert?

Det här är våra favoritkällor inom ämnet (listan fylls på löpande).

BÖCKER
Tyst: De introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns (Susan Cain)
Introvert: Den tysta revolutionen (Linus Jonkman)
Själv: kraften i egentid (Linus Jonkman)
Handbok för introverta – Karriären, familjen, relationerna (Linus Jonkman)
The Secret Lives of Introverts (Jenn Granneman)

PODDAR
→ Arbetsförmedlingens jobbpodd (avsnitt ”Att söka jobb som introvert, med Linus Jonkman”)