Introvert och fira jul

Årets två sista helger närmar sig med glöggmys, släktträffar och nyårsfirande. Klappar ska köpas, slås in och bytas. Maten ska lagas och ätas i sällskap av kollegor, familj eller vänner. Småprat som aldrig tar slut. Skåla in det nya året vid midnatt.

Det är en tid för festligheter, helt enkelt. Med olika typer av sällskap – och ju fler tillfällen att umgås; desto bättre. Eller? För oss introverta innebär det också fler tillfällen där vi lätt känner oss överväldigade och behöver återhämta oss från.

Det är inte så att vi likt den gröna griniga Grinchen hatar julen; vi upplever bara att social interaktion tar energi från oss. På julaftonskvällen kan det ibland kännas mer lockande att spendera en stund med en bra bok i sovrummet än med stora släkten i vardagsrummet. Och det är OK, det.

Innan festligheterna: Förbered dig – men planera inte in för mycket

Istället för att låta saker bli som de blir – vilket det oftast blir om man gör saker omedvetet – så ta kommandot över din kalender och din tid. Jul- och nyårsfestligheterna brukar ju ofta inte bara ske vid ett tillfälle; det är firande med släkten, en after work-träff med kollegorna, kalasande med bästa kompisarna – och någonstans däremellan ska du lyckas klämma in lite tid för återhämtning. Vi vill betona att det är det du ska göra, återhämta dig. Reservera mellanrum i din kalender för tid när du är för dig själv. Då blir tiden som du spenderar med andra spenderad på bästa sätt.

Under festligheterna: Skaffa dig en uppgift – och fokusera på den

Alla har sin uppgift under julfirandet; någon ansvarar för musiken, maten, drycken, underhållning och så vidare – för alla kan ju inte göra allt. Fokusera på din roll, vare sig det är att duka fram på bordet, vara tomte och dela ut julklappar till alla eller att hjälpa till med disken efteråt. För en av många saker som vi introverta är duktiga på är att låta vårt arbete tala för sig självt. Då har du något att göra och samtidigt känner dig involverad och användbar.

Efter festligheterna: Prioritera dig själv – utan dåligt samvete

Ibland är det enklare att tänka att du borde vara mer social, säga ja till fler saker och vara där det händer saker – att göra det som förväntas (eller vad du tror förväntas) av dig – istället för att fundera på vad just du behöver, vill och vad som är bra för just dig. Vi vet. Så här kommer en påminnelse, såhär i jultider, att prioritera ditt eget välmående. Lyssna på dig själv och det du mår bra av. Det gäller förresten vilken dag som helst på året, inte bara vid jul.

Det kommer en jul även nästa år

Oddsen att du upplever den mest perfekta (och introvert-vänliga) julen i år är kanske inte så höga. Men du kan alltid lära dig och tillämpa dina nya kunskaper till nästa år! 

Uppmärksamma hur du känner och upplever dig; vad får du energi av och vilka situationer tömmer dig på energi? Vad vill du göra mer av, och vad känner du att du förmodligen kan hoppa över nästa jul? Vilka beslut kan du fatta mer medvetet nästa gång så att du får mer kvalitetstid med dina käraste, och mindre tid till återhämtningspauser i ensamhet?

Vi vill passa på att önska dig en riktigt god jul och ett gott nytt. Och du – dela den här artikeln till någon som du tror behöver läsa detta!