Plugga som introvert? Våra bästa tips till dig!

Sommaren är över och vi tar emot hösten med öppna armar. Tycker du, precis som vi, att hösten känns lite som det nya nyåret? Det är nu det är dags för förändringar. Kanske ska du börja på ett nytt jobb, börja träna, klippa en ny frisyr i håret – eller börja en ny utbildning? I det här inlägget har vi samlat våra bästa tips till dig som är introvert och ska börja studera i höst.

Som introvert kan det kännas svårt att räcka upp handen, vara energikrävande att vistas bland mycket folk eller kännas ointressant att småprata. Det är inget fel på oss; det är bara så vi fungerar. Men grejen med skolan är att man till en stor del ska agera med andra människor, eller hur? Vi ska umgås, diskutera, utforska, vrida och vända på saker – ofta tillsammans med våra studiekamrater. Och därför kan studietiden kännas lite jobbig för introverta.

Plugga som introvert? Här är våra bästa tips

Men lugn. Det finns så klart massor av fördelar med att vara introvert, fördelar som du kan utnyttja även i skolan. Här kommer därför våra främsta tips baserade på vår egen erfarenhet till dig som ska börja studera i höst:

1. Håll koll på dina papper och strukturera upp dina dagar

Det kommer vara många nya lärare, studiekamrater, papper och böcker. Försök håll koll på allt genom en kalender – eller skapa en Bullet Journal. Där kan du samla allt från listor på gästföreläsare, deadlines, lånade böcker, kursuppgifter och så klart en kalenderöversikt där du skriver när du har föreläsningar. Vid kursstart kommer du med största sannolikhet få ett kompendium. Håll hårt i det. I den står all information om kursen – schema, föreläsningar, lärare, uppgifter, litteratur, tentamen och så vidare. Det är ditt ansvar att titta igenom kompendiet då och då för att hänga med i kursen.

2. Utöka ditt nätverk och utveckla dina social skills

Varje ny kurs du börjar på är en ny möjlighet att öka ditt nätverk. För när du pluggar så lär du dig inte bara mer om ämnet du studerar, utan du utvecklar även förmågor som du kommer ha användning av resten av ditt liv. Social skills är förmågan att samarbeta, kompromissa, argumentera och agera med andra människor. Det är färdigheter som du måste uppleva för att utveckla och som du inte studera dig till. Förhoppningsvis studerar du något du är intresserad av eller tycker är roligt, och det gäller troligtvis även dina kurskamrater. Använd det som samtalsämne om det är svårt att starta en konversation – ni har ju utbildningen eller kursen gemensamt. Hittar du en person som du skulle vilja spendera mer tid med, föreslå att ni ska träffas under lite lugnare sammanhang utanför skolan.

3. Sätt in dig i ämnet och behåll fokus en längre tid

Längre föreläsningar på upp till tre timmar med några bensträckare är inte särskilt ovanligt på högskolan eller universitetet. Det låter kanske till en början jobbigt men detta kan vara till en stor fördel för oss introverta. Det ger ju oss en chans att verkligen sätta oss in i ämnet som kursen handlar om och lära oss mer på djupet. För om det är något vi är riktigt duktiga på så är det att behålla fokus på en sak under en längre period. 

4. Planera in viktig återhämtningstid

Även om introverta är bra på att behålla fokus under en längre tid så tar det självklart på krafterna att närvara på långa föreläsningar, göra stora grupparbeten och smälta olika intryck. De flesta är lite vilsna och trötta de första veckorna när kursen startat och vi introverta töms på energi när vi umgås med andra människor. En del utmanar sig själva och  spelar extrovert för en stund medans man försöker komma underfund med sin roll i gänget. Var därför beredd på att du kommer känna dig trött – både fysiskt och mentalt den första tiden – och att du kan dra dig undan några gånger under dagen för att samla batterierna. Se till att boka in återhämtningstid där du är för dig själv och gör det du måste för att återfå din energi.

5. Hitta platsen där du känner dig trygg

Utforska skolan för att hitta en plats där du kan vara när du känner att det blir för mycket. Det behöver inte vara i korridoren där du har föreläsningar, utan kan till exempel vara ett grupprum eller skolans bibliotek. Biblioteket och att låna böcker är för övrigt ganska underskattat, eller hur? Istället för att köpa kurslitteratur kan du ju låna dem, och med gratis wifi eller en bra bok kan man sitta där en bra stund. Har du tur kanske biblioteket även har skönlitteratur eller andra intressanta böcker.

6. Förbered dig för både muntlig och skriftlig examination

Beroende på vad du studerar så kommer du nog märka att utbildningen består av både skriftlig och muntlig examination, det kan vara både salstentor och uppsatsskrivande men även debatter och redovisningar. Eftersom introverta behöver lite längre tid på sig att bestämma vad de ska säga kan det vara en bra idé att förbereda dig lite mer för muntliga prov och satsa på att göra extra bra ifrån dig på de skriftliga examinationerna – för att på det sättet få betyget du strävar efter.

Plugga som introvert? Våra bästa tips till dig!
En sammanfattning av våra tips som du kan spara ner och använda när du ska börja plugga.

Bonustips: Behåll ditt introverta jag

När du börjar studera kommer du träffa massor av nya studiekamrater, vare sig du vill det eller inte. Det hör till studietiden. Ni kommer troligtvis också göra arbeten ihop. Känn inte att du behöver förändra dig eller din personlighet för att få vänner, underlätta vid grupparbeten eller för att passa in. Det finns andra som kämpar med samma tankar och känslor som du, även om det inte syns.

Jobba inte emot din introverta sida, lär känna den istället! Utmaningar kan vara bra för personlig insikt men kom ihåg att du aldrig behöver komma över din introverta sida. Att önska bort den är som att önska att du har en annan ögonfärg. Den bara är där, det går inte att göra något åt den. Tappa inte bort dig själv, utan ta istället reda på vad som fungerar för dig, hitta ditt sätt, dina rutiner och jobba med dem – inte emot dem.

Embrace your inner introvert och stort lycka till med studierna!

Har du studerat på högskola eller universitet? Eller du kanske ska? Vad tycker du om våra tips och har du några egna du vill dela med dig av?

Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.