Skillnaden på social och social kompetens

“Vi söker dig som är social och har lätt för att skapa och upprätthålla relationer“. Så här kan många jobbannonser se ut nuförtiden. Men är det verkligen en social person som arbetsgivarna är på jakt efter? Föds man eller blir man social? Vad är det för skillnad på social och på social kompetens? Kan man öka sin sociala kompetens och när kan man få användning av den?

Detta är frågor som vi funderat mycket på den senaste tiden, och det är frågor som ofta dyker upp när man diskuterar ämnet introversion. Introverta brukar nämligen beskrivas som osociala eftersom vi hämtar energi i avskildhet istället för när vi umgås med andra. Fortsätt läs hela artikeln för att ta del av vad vi kom fram till när vi diskuterade de här frågorna med varandra och gjorde lite efterforskningar om ämnet.

Läs mer: Introvert, blyg, social eller social ångest? Vi reder ut begreppen

Vad vi menar när vi pratar om social i denna artikel

“Social” kan ju betyda olika saker i olika sammanhang. De första bilderna som dyker upp i huvudet har ofta med samhället i stort att göra, det kan handla om en grupp av människor eller att ha sällskap av någon eller några. Ordet är alltså lite luddigt, men i denna artikel diskuterar vi “social” i sammanhang som beskriver personligheter och hur människor är och beter sig i en grupp.

Det här betyder orden egentligen

Slår vi upp orden i Nationalencyklopedin blir vi inte så mycket klokare. Där beskrivs de på följande sätt:

Social: “Samhällelig, samhälls-, samhällsbildande, relaterad till andra; i utvidgad betydelse omvårdnads-, omsorgs-; ibland också sällskaplig”.
Social kompetens: “Förmåga att umgås och kommunicera med människor i ens omgivning på ett sätt som befrämjar den sociala samvaron”.

Men om vi tar och funderar på vad “social” faktiskt innebär

Social är något alla människor är – mer eller mindre. Människor har ett behov av att vara sociala, att interagera, diskutera och agera med andra, det är så vi är byggda att fungera. Men hur mycket eller lite av det sociala vi personligen klarar av och tycker är lagom är olika. Introverta personer har till exempel en väldigt låg tröskel när det gäller socialt umgänge och vi förlorar då energi, vilket betyder att det fort blir “för mycket” för oss. Medans andra kan känna ett större behov av att umgås med människor, och till och med samlar energi just då. Social är alltså ett behov – inte en egenskap.

Så, alla människor har ett behov, men olika stort, av att umgås och interagera med andra. Då har vi det klart för oss.

Förmågan att utveckla din sociala sida

Dags att undersöka begreppet “Social kompetens”. Om social är ett behov så är social kompetens en färdighet. Social är något du föds eller uppfostras till att bli, det är en del av personligheten och så som du är större delen av tiden. Social kompetens däremot är något du kan lära dig och utveckla – oavsett vilken personlighet du har, om du är social eller inte och så vidare – och plocka fram vid tillfällen när du behöver det.

Skillnaden på social och social kompetens

Men vad innebär social kompetens, då?

Efter att ha gjort lite research kring det här skulle vi beskriva social kompetens som: Varje enskilds persons förmåga att förstå och delta i sociala sammanhang samt samspela med andra människor på ett för situationen lämpligt sätt. Det handlar om känslomässiga, kognitiva och beteendemässiga kunskaper som du applicerar väl i ditt beteende när du umgås med andra. 

Du är medveten om hur du ska bete dig i olika sociala sammanhang och anpassar ditt beteende därefter, helt enkelt.

Detta betyder till exempel att du kan:

Lyssna aktivt på andra och ta till dig det andra säger
Sätta dig in i andras känslor och situationer samt visa hänsyn till andra
Göra dig förstådd och intressant, samt är tydlig i din kommunikation
Kommunicera och samarbeta med flera olika slags personer i olika sociala situationer samt upprätthålla relationer
Smälta in bland människor eller i en grupp samt vara flexibel utan att för den delen böja dig för andras åsikter eller tankar

Så kan du utveckla din sociala kompetens

För att återkoppla till inledningen av den här artikeln, nuförtiden letar många arbetsgivare efter social personer att anställa. Vi misstänker att de egentligen är på jakt efter någon med hög social kompetens. Genom att utveckla din sociala kompetens blir du inte bara mer attraktiv på arbetsmarknaden – du kommer förmodligen själv uppleva att du får mer respekt och större hänsyn i sociala sammanhang. 

Vi rekommenderar dig om att läsa på mer om social kompetens och var uppmärksam på både ditt eget och andra beteenden för att träna upp din kompetens. Försök umgås med olika slags personer och utsätt dig för situationer som kräver att du blir mer medveten på hur du beter dig.

Varför blandas orden ihop?

Det är kanske inte särskilt svårt att förstå varför begreppen “social” och “social kompetens” blandas ihop. De kan ju betyda olika för olika personer. För att vara säker på att man pratar om samma sak är det enklaste att fråga “Hur menar du nu?” eller “Vad betyder social för dig?”. Så om någon frågar dig “Skulle du beskriva dig själv som social?” (till exempel på en arbetsintervju), ställ en motfråga om hur de definierar social!

Läs (lyssna) mer: Arbetsförmedlingens jobbpodd – Att söka jobb som introvert (med Linus Jonkman)

Kom ihåg: det är inte svart eller vitt!

Om nu introverta förlorar energi när vi umgås med andra, betyder detta att vi aldrig kan vara sociala? Nej, självklart inte! Introvert betyder inte nödvändigtvis osocial, det finns många introverta som faktiskt gillar att träffa människor och har hur kul som helst, men blir fysiskt och mentalt trötta efteråt. 

Om du är social eller inte har inget att göra med hur väl utvecklad din sociala kompetens är, eller om du är introvert eller extrovert (eller mittemellan = ambivert). Du kan var både och, men även ingetdera, eller bara ett av de. Det finns en lång gråskala mellan dessa begrepp, och hur du är kan förändras beroende på vilka personer du umgås med samt på situationen.

Men genom att bli mer medveten om hur du är och känner inför socialt umgänge kan du göra mer medvetna val för att känna dig mer självsäker, tydlig samt flexibel när du umgås med andra.

Hur tänker du kring det här med att vara social och att ha social kompetens? Hur skulle du beskriva dig själv? Genom att föra diskussioner och prata öppet om det så ökar vi medvetenheten kring såna här ämnen.