Våra 9 boktips till introverta

Som introvert är återhämtning livsviktigt. Det kan vara att träna, ta en långpromenad eller att läsa en bok. Att läsa är just en av våra favoritaktiviteter för att återhämta oss. I den här artikeln får du ta del av våra 9 boktips till introverta. Det är en samling intressanta och viktiga böcker som hjälper dig som är introvert att ladda batterierna och samtidigt ge dig mer kunskap om introversion.

Läsning kan öka förståelsen för introversion

Vi vill slå ett slag för att dessa böcker även kan passa till icke-introverta personer. Ju fler människor som läser på om introversion och tar reda på vad det faktiskt innebär – desto fler kan lära sig mer. På sätt kan ökar insikten om att alla personlighetstyperna är lika viktiga i samhället.

9 boktips till introverta – böcker som kan hjälpa dig att förstå den introverta personlighet bättre

 • Introvert – den tysta revolutionen (2013) av Linus Jonkman
  Den allra första boken om introversion som vi läste. Jonkman förklarar på ett tydligt sätt skillnaderna mellan introverta och extroverta, och använder både sina egna samt andras upplevelser som exempel. Han släppte även tidigare i våras boken Handbok för introverta – karriären, familjen, relationerna (2021) som nu står högst upp på vår boklista!
 • Själv – kraften i egentid (2016) av Linus Jonkman
  Även om detta inte är en ren introversion-bok så tycker vi att den passar inom den kategorin; vi introverta har ju ett större behov av egentid. Här berättar Jonkman om människans behov att vara för sig själv, att njuta av sitt eget sällskap – för att till exempel analysera, återhämta, utöva kreativitet eller drömma.
 • Quiet Girl in a Noisy World: An Introvert’s Story (2017) av Debbie Tung
  Denna illustrerade bok berättar om författarens erfarenheter som introvert i en extrovert värld. Budskapet är tydligt: Lär dig att acceptera och välkomna din introversion så kommer du hitta sätt att frodas i en värld som inte riktigt verkar vara skapad för oss som är lite mer tystlåtna.
 • Reload – så blir du återhämtningssmart (2020) av Henrik Fexeus & Catharina Enblad
  Fexeus har skrivit ett flertal böcker inom ämnet psykologi, och det här är en av de vi skulle vilja läsa. Här kan du lära dig hur du kan ladda dina batterier (fysiska och mentala), hantera din vardag utan farlig stress samt genom olika tekniker skapa ett återhämtningssmart liv.
 • Sorry I’m Late, I Didn’t Want to Come: An Introvert’s Year of Living Dangerously (2019) av Jessica Pan
  Den här boken är vi riktigt nyfikna på! Vad händer om en blyg introvert bestämmer sig för att leva som en utåtriktad extrovert i ett helt år? Den frågan ställde sig författaren till sig själv. Hon lovade sig själv att vara mer öppen för nya erfarenheter och människor, och lite mindre fäst vid att spendera så mycket tid hemma för sig själv. Visst låter det fascinerande?
 • Tyst – de introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns (2016) av Susan Cain
  Susan Cains bok släpptes på originalspråket engelska 2012 och den innehåller både vetenskapliga förklaringar samt personliga berättelser och exempel om den introverta personlighetens betydelse. Nuförtiden är Cain en stor förespråkare för introverta, detta märks inte minst genom hennes populära TED-talk (en av de mest populära någonsin).
 • The Secret Lives of Introverts: Inside Our Hidden World (2017) av Jenn Granneman
  Granneman känns nästan som en vän när man läser den här boken. Hon berättar om hur det är att bli missförstådd och ignorerad – något många av oss introverta kan känna igenom oss i. Genom research, intervjuer och egna erfarenheter visar hon hur introverta fungerar och varför så många av oss blir underskattade.
 • Tyst – lär dig att stilla bruset och stärk tron på dig själv (2019) av Fearne Cotton
  Den här boken handlar om att koppla bort bruset omkring dig för att hitta självförtroendet som ofta ligger lite gömt under ytan. Genom illustrationer, tips och intervjuer guidas du till att acceptera och älska dina brister för att skapa ett harmoniskt liv.
 • Introvert Power (2013) av Laurie Helgoe
  I en värld där du blir belönad när du är utåtriktad kan man lätt tro att introversion är ett problem som måste fixas. Här visar Helgoe att det är precis tvärtom. Lär dig vilka möjligheter som du kan använda din introverta personlighet till och gör detta till din superkraft!

Har du några andra boktips till introverta?

Har du läst någon av dessa böcker? Har du kanske andra tips på böcker för introverta? Dela gärna med dig av de i en kommentar här nedan!

Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.