Vardagseffektivitet för dig som är introvert

“Så maxar du dina timmar”, “Gör så här för att hinna mer” och “Så fyller du din kalender på bästa sätt”. Detta är exempel på rubriker som du skulle kunna hitta i vilken kvällstidning som helst. Men, det finns faktiskt ingen status i att göra så mycket som möjligt (och bli utbränd på kuppen). Det är snarare dags att sakta ner och tillämpa de mest grundläggande knepen för att få en effektiv vardag utan att behöva maxa hela tiden.

Våra bästa tips inom vardagseffektivitet till dig som är introvert

Nedan har vi samlat våra fem bästa tips om vardagseffektivitet för dig som är introvert – hur du kan strukturera, hinna mer och nå dina mål i vardagen.

Skriv en att göra-lista

Istället för att försöka komma ihåg allt du ska – eller måste – göra i huvudet är det bättre att skriva ner dem. Det säger nästan sig självt, för då glömmer du inte vad som ska göras. Då blir du också tvungen att faktiskt formulera vad som faktiskt ska göras. Och om du får ner det på papper (eller på datorn/mobilen) så ökar ju chansen att det blir gjort, eller hur? Bocka av sakerna du genomfört så att du ser att det går framåt. Sådant ger motivation.

↠ Läs mer: Så skapar du en personlig kalender med planeringsmetoden Bullet Journal

Sätt datorn och mobilen på ljudlöst eller på flygplansläge

Det är en underskattad funktion! Flygplansläge är användbart i även andra situationer än i ett flygplan. Grejen med flygplansläge är att det bland annat inte går att ringa till telefonen. När du är okontaktbar (välj dina stunder) är det mycket enklare att ta dig tiden att göra, och slutföra, dina uppgifter.

↠ Läs mer: Utmana dig med 24 timmar utan telefon – så gick det för oss

Utgå från dig själv

Du är ju den person som känner dig själv bäst. Du vet om du är en morgon- eller kvällsmänniska, om du är mest effektiv på morgonen, eftermiddagen eller kvällen. Utöva vardagseffektivitet på ditt sätt; passa på att gör dina saker under dina mest effektiva timmar! Själv vet vi om att våra effektivaste timmar är på förmiddagen – därför planerar vi större saker då. Som att skriva den här artikeln 😉

Jobba med Pomodoro-metoden

Pomodoro-metoden går ut på att du sätter en klocka på 25 minuter och jobbar koncentrerat. När 25 minuter har gått är det 5 minuters paus. Och detta gör du tre gånger till, alltså två timmar. Efter två timmar är det 15 minuters paus. Det är en hel pomodoro. Genom att sätta timers och koncentrera sig på en uppgift i två timmar (uppdelat i flera korta pass), hinner du nog slutföra mer än vad du kan tro. Särskilt om du inte försöker multitaska – visst är det skönt att faktiskt kunna slutföra en uppgift istället för att ha flera saker på gång samtidigt?

Avsätt tid för återhämtning

Afterworken med kollegorna, släktkalas och gruppträningen. Detta är exempel på situationer som kan kräva lite mer av dig som introvert. Situationer då du är lite mer social, uppmärksam och spontan än vad du brukar. Det är därför viktigt att du planerar in tid för återhämtning, tid för avskildhet och avkoppling då du kan ladda batterierna. Det kanske kan kännas löjligt att skriva upp återhämtning på din att göra-lista, men tro oss, det är nödvändigt.

Brukar du använda något eller några av dessa knep i din vardag?

Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.