Därför behöver du inte veta om att du är introvert

Det är allmänt känt att cirka 30% av jordens befolkning är introverta. Hur man egentligen forskat fram den siffran är dock oklart eftersom inte hela jordens befolkning gjort ett personlighetstest. Men vad som faktiskt är klart är att du inte måste veta om att du är introvert om du nu är introvert. 

Introversion har alltid funnits

Introverta människor har funnits i alla tider. Bland stenåldersmänniskorna, vikingarna, bönderna på medeltiden, 1800-talets drottningar och rock and roll-älskande tonåringarna på 1950-talet fanns vi. Men också bland dagens TikTok-användare finns vi. De introverta. Det går så klart att vara introvert utan att känna till vad introversion är – eller att känna till att begreppet ens existerar. 

För grejen är ju att Carl Jung inte uppfann introversion – han satte bara ord på ett personlighetsdrag. Lite som energi – det har alltid funnits omkring oss, det dröjde bara ett litet tag innan vi insåg det.

Om du är introvert och du vet om det så slår vi vad om att du känner dig lugnare nu än om du inte hade vetat om det. För det här med att få en förklaring till varför du känner och upplever vissa sker på specifika sätt – det är superviktigt. 

Hur många av oss minns inte känslan i tidiga tonåren när vi trodde det var något fel på oss för att vi inte var som “alla andra”? “Varför kan inte jag föra en normal konversation, vanligt småprat liksom? Varför blir jag så trött efter att ha umgåtts med många människor? Varför verkar jag kunna fokusera längre på mina uppgifter än mina kompisar?”. 

Du är bara introvert

Att få det bekräftat att du har personlighetsdraget introversion innebär också en bekräftelse på att det är okej att vara dig själv. Precis som att det är helt okej för någon som inte är introvert att vara precis som den är. Det är inget fel på dig; du är bara introvert.

↠ Läs mer: Fem superbra egenskaper med att vara introvert 

Men vi förstår att det kan kännas lite som att “Jaha, jag är visst introvert. Vad gör jag nu, då?” när du insett att du är introvert. Precis som att det är något som har förändrats, nu när du vet om att du är introvert. Faktumet är att du är densamma. Förhoppningsvis lite mer bekväm i dig själv än innan, men huvudsaken är att du inte behöver göra något.

En risk med att vara medveten om att du är introvert är att du omedvetet kan bete dig ännu mer introvert. Eller skylla dina känslor, upplevelser och beteende på din introversion. Om du till exempel är medveten om att du blir trött vid mingelträffar – då är det lätt att skylla på att du är introvert för att undvika nästa mingelträff. Så det är lite av en balansgång; det där om att veta om och vara medveten om sin introversion eller att anamma den ännu mer och kunna skylla den i olika situationer.

↠ Läs merDe 9 vanligaste myterna om att vara introvert

Introversion syns inte

Introverta människor har funnits i alla tider, påstod vi i början av den här artikeln. Ja, så är det. Men hur vet man det då, när introversion faktiskt inte handlar om hur du ser ut eller beter dig – utan hur du upplever och känner? Det är ju bara du som kan veta dessa saker, det går inte att se på dig att du är introvert. 

Vi läste till exempel en gång ett inlägg på sociala medier där man diskuterade om vår kung är introvert eller inte. Ett av kommentarerna till inlägget var: “Det kan nog bara han svara på”. Vi kan inte gå runt och kategorisera folk, för egentligen så bär vi alla olika masker hela tiden. Och det samma gäller oss själva. Du måste inte placera dina känslor och upplevelser i olika fack – du kan känna och uppleva ändå. Och som sagt, introversion är inte något som syns.

Det vi vet är i alla fall att vi är olika. Och tur är väl det. 

Nyfiken på om du är introvert eller inte?

Om den här artikeln har fått din uppmärksamhet och du nu faktiskt vill ta reda på om du är introvert så har vi några tips till dig.

  • Gör flera personlighetstester (viktigt att du gör flera – lita inte på endast ett test!) och jämför resultaten
  • Läs på om ämnet och se om du känner igen dig
  • Diskutera med andra, både som är som du men även som inte är som du

↠ Läs mer: Personlighetstester – stämmer de verkligen?

När stötte du på begreppet introversion för första gången – och när insåg du att du var introvert? Var det något du läste om, ett resultat från ett personlighetstest eller någon som pratade om det i förbifarten? Skriv gärna en kommentar, vi är nyfikna!