Myter om att vara introverta

“Men du verkar ju inte alls vara introvert?”. Är det här något som du som är introvert fått höra någon gång? Eller kanske fler än en gång? För visst verkar det som att det finns en övertygelse i samhället om att introverta är på ett visst sätt. Det finns förutfattade meningar som inte stämmer, och som introvert är det lätt att känna sig missförstådd. I den här artikeln försöker vi slå hål på några av de vanligaste myter om att vara introvert.

Behovet att placera andra människor i olika fack, att kategorisera, är en del av att vara människa. Och detta gör vi genom det som våra sinnen uppfattar åt oss. Vi lyssnar och ser andra och skapar en bild i våra huvuden om hur de är. Och, voila! Fördomar är födda. Så, ja, en del av de fördomar och förutfattade meningar som finns är till viss del sanna. Ingen eld utan lågor, du vet. Men det är när man drar det till sin spets som det kan bli fel. 

Det är nu dags att reda ut några sådana fördomar.

9 myter om att vara introvert

  1. Introverta är ensamvargar och tycker inte om att umgås med andra

Det är sant att introverta ofta har ett mindre kompisgäng istället för en större bekantskapskrets. Men det betyder inte att vi inte har några vänner alls eller att vi sällan umgås med andra. Vi vill umgås men eftersom våra sociala batterier tar slut fortare i social sammanhang så umgås vi inte lika ofta eller lika länge som andra. Det beror inte på att vi inte uppskattar sällskapet utan på att vi helt enkelt blir trötta fortare och behöver återhämta oss.

  1. Introverta är ängsliga, oroliga, deprimerade eller har social ångest

Att vara deppig är något man kan vara oavsett vilken personlighet man har – det hänger inte ihop med att vara introvert. Men eftersom introverta kan känna sig felplacerade i en del situationer – som att man inte är som “alla andra” – så kan det såklart skapa en slags oro. Vi riktar också vår uppmärksamhet mot vårt inre mer än det yttre; känslor, tankar och upplevelser kan fördubblas i styrka och kännas mer än vad de egentligen är.

  1. Introverta är kritiska när de är tysta och dåliga på att kommunicera

Ett av de introvertas kännetecken är att inte säga så mycket. Sanningen är att vi tänker mycket, vill gärna tänka klart och sedan tänka ytterligare lite till innan vi faktiskt säger något. Tolka därför inte tystnad från en introvert person som att du blir bedömd. Vi är bara upptagna med att fundera ut vad vi ska säga eller få ordning på våra tankar. Ibland känns det till och med enklare att kommunicera genom skrift för då kan vi se orden framför oss eller ändra vissa ord för att bättre få fram det vi vill dela med oss av.

  1. Introverta är osociala, saknar social kompetens och vet inte hur man umgås

Att vara osocial hänger inte ihop med introversion; det finns osociala extroverta likaväl som det finns sociala introverta. Vi gillar att vara hemma istället för att fara runt på stan bland folk. Men bara för att vi inte är översociala så betyder inte det att vi är osociala. För vi kan ha, precis som andra, social kompetens; vi vet hur man umgås och är trevliga. Vi har bara inte samma behov att umgås eller få input från andra som extroverta har.

Läs mer: Social eller social kompetens? Vi reder ut begreppen

  1. Introverta är blyga, osäkra och saknar självförtroende

Först och främst; att vara blyg betyder att man är rädd för att vara mittpunkten i en social situation, så det undviker man så mycket som möjligt. Blyg är inte samma som introvert. Vi introverta har istället inget behov att att få mycket uppmärksamhet eller hävda oss.Vi känner att den bekräftelse vi får från andra personer, på andra sätt, räcker. 

Läs mer: Introvert, blyg, osocial eller social ångest? Vi reder ut begreppen

  1. Introverta är tråkiga och lämnar sällan hemmet

Vad som är roligt och tråkigt är en smaksak, vilket gör detta till en myt som enkelt går att slå hål på. Vi tycker ju alla olika. Och bara för att vi inte tycker som du så betyder inte det att vi är tråkiga. Vi föredrar bara att läsa en bok, äta middag hemma i gott sällskap eller spela sällskapsspel framför att gå ut bland mycket folk eller i hetsiga miljöer. Och det är väl tur att vi tycker om olika saker, för annars skulle det bli fullsmockat med folk eller så skulle sällskapsspelen inte ha funnits eftersom ingen ville spela de.

  1. Introverta kan förändras och bli extroverta istället

Denna myt känner vi personligen extra starkt för. För den kan inte vara mer fel. Hur skulle det var om vi alla var exakt likadana? Om du är introvert eller inte hänger ihop med ditt temperament; det är något du föds med och det sitter djupt inom dig. Naturligtvis kan du försöka förändra dig själv, eller uppleva saker som påverkar din personlighet, men i grunden är du och kommer alltid vara introvert. Alla har rätt att vara sig själv. Om du känner ett behov att “bli mindre introvert”, försök vänd på det hela – utforska dina introverta sidor och använd de till din fördel istället.  

Läs mer: Temperament, karaktär eller personlighet? Vi reder ut begreppen

  1. Introverta är riktiga nej-sägare som ogillar förändringar

Det är delvis sant att introverta inte är kända för sin spontanitet. Att överraska en introvert person med ett oväntat besök är därför oftast en dålig idé. Vi uppskattar ju förberedelse och att kunna planera. Det skapar struktur och lugn i våra sinnen. Men det betyder inte att vi säger nej till allt. Vi behöver bara mjukna upp lite inför vissa saker som vi kanske inte hade planerat för.

  1. Du är antingen introvert eller extrovert

Det blir lätt att man ser på introversion och extroversion som två starka motpoler, och att man måste vara antingen det ena eller det andra. Men så är det inte; det finns en hel gråskala som ofta glöms bort. Även en väldigt introvert person kan inte vara introvert hela tiden. Olika situationer väcker liv i olika personlighetsdrag och temperament; vi byter mask beroende på miljö och vilka vi träffar. Och detta är helt naturligt.

Ett sätt att sprida mer kunskap om vad introversion är och vad det innebär att vara introvert är att börja prata mer öppet om det. Genom att sträcka på dig och känna dig stolt över att du är introvert kan du visa att det är vanligare att vara introvert än vad man kan tro. Du bevisar också att de myter som finns om introversion inte alltid stämmer.

Har du som är introvert upplevt några fördomar och förutfattade meningar om introversion? Vilka myter om att var introvert har du hört talas om?

Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.