Är du en person som alltid har en bok liggandes på sängbordet? Som läser regelbundet – några kapitel före sängdags, några sidor här eller några sidor där – bok efter bok? Det är något speciellt med att försvinna in i en bok och att kliva in i en annan värld, vi håller med. I den här artikeln tipsar vi om facklitterära böcker inom psykologi för dig som vill inspireras, lära dig mer eller underhållas.

När vi utför stillsamma aktiviteter, och som dessutom kräver vår koncentration, aktiveras signalsubstansen acetylkolin. Detta sker oavsett om du är introvert eller inte. Men det är vi introverta som mer känner ett lugn när detta sker. Att läsa kan man därför se som en typisk aktivitet för introverta; vi känner oss tillfredsställda med endast en bra bok som sällskap.

 Läs mer: Så fungerar din introverta hjärna: Del 1 – Belöning

Sju böcker som vi vill läsa

Tips på böcker inom psykologi: 1%-metoden, Skärmhjärnan, Vässa din sociala kompetens samt High 5
Bildkälla: Akademius Förlag, Bonnier Fakta, Norstedts Förlag, Adlibris

1%-metoden – Små förändringar, stora resultat (2021) av James Clear
Vi följer några utländska Youtube-profiler som pratat gott om denna bok, och med undertiteln “ett enkelt och beprövat sätt att skapa goda vanor och bryta dåliga” känns den lockande för alla oss som har någon vana (eller ovana) vi vill förändra. Även de minsta förändringar kan i slutändan skapa stora effekter, och det viktiga är inte, enligt författaren, hur stor förändring du gör – utan att du arbetat med din förändring varje dag. 

Skärmhjärnan – hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda (2019) av Anders Hansen
Den här boken har vi hört många prata om, särskilt när den precis kom ut för några år sedan. Att vi sitter för mycket framför en dator- eller mobilskärm; det vet vi flesta om. Men vad får det för konsekvenser att ha blicken fäst på en skärm så länge (förutom typ, eventuellt sämre syn)? I dagens samhälle försöker vi anpassa en gammal hjärna som har fungerat på samma sätt i flera år, till en digital värld.
 Bonus-tips: Depphjärnan – varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? (2021)

Vässa din sociala kompetens – tips och råd för livet och karriären (2021) av Nicholas Jacquemot
Med det kanske lite tråkiga omslaget vill den här boken förmedla att ingen är någonsin fullärd inom social kompetens men att det är en kompetens som alltid är bra att kunna. För det är ju skillnad på att ha social kompetens och att vara social, eller hur? Här får läsaren genom råd, inspiration och övningar veta det som behövs för att kunna träna upp de sociala färdigheterna.
 Läs mer: Social eller social kompetens? Vi reder ut begreppen

High 5 – ta kontrollen över ditt liv med en enkel vana (2022) av Mel Robbins
Ytterligare en bok som vi hört mycket om från utländska Youtube-profiler. De flesta av oss känner förhoppningsvis att vi har kontrollen över våra egna liv – men vem (eller vad) är det egentligen som styr ditt liv? Kanske kan boken hjälpa oss att faktiskt våga sätta oss vid ratten och styra själva.
 Bonus-tips: 5 sekundersregeln : förändra ditt liv, ditt arbete och ditt självförtroende (2018)

Tips på böcker inom psykologi: Cat Power, The Source samt Lev kreativt
Bildkälla: Bazar Förlag, Massolit Förlag, Adlibris

Cat power – kattens läkande kraft (2022) av Carina Nunstedt och Ulrica Norberg
Det är kanske inte vetenskapligt bevisat att introverta generellt sett föredrar katter framför hundar. Men vi skulle i alla fall inte bli överraskade om det visar sig att det ligger en viss sanning i det påståendet. I den här boken får vi veta varför så många mår bra av att ha en katt och hur katter visar vägen till mer lugn och återhämtning.

The Source – förstå din hjärna, förändra ditt liv (2020) av Tara Swart
Vi fick lite associationer till attraktionslagen när vi läste beskrivningen av den här boken. Det handlar om hur du kan ändra ditt tankesätt och på så sätt komma närmare dina mål i livet, att programmera om hjärnan och skapa nya tankar för att uppnå nya resultat och komma dit du vill. Väldigt intressant, och en tumme upp för det fina omslaget! 

Lev kreativt – hur du utvecklar ditt skapande jag i tolv steg (2019) av Julia Cameron
Boken beskrivs som en av de absoluta klassikerna inom sitt område, och en guldgruva för alla som vill få ut maximalt av både livet och skapandet. Här blandas praktiska tips och tekniker i form av ett 12-veckorsprogram för ökad kreativitet, självförtroende och skaparlust. Med tanke på hur många på Instagram som vi sett har tipsat om den här boken så borde den vara riktigt speciell!

Det kan ibland vara svårt att ta sig tid att läsa; man har ju alltid massor av annat på gång i livet som känns viktigare. Så känner i alla fall vi. Men genom att ha en sådan här lista över böcker som vi är nyfikna på så ökar lusten att läsa – och på sätt motivationen till att faktiskt ta sig tiden.

Vad läser du just nu, och vilka böcker står på din vill läsa-lista?

Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.