Så fungerar din introverta hjärna: Del 1 - Belöning

Så, din föreställning av den perfekta lördagskvällen innebär en hemmakväll; god middag med en eller några nära vänner och sedan godis framför favoritserien? Att ge dig ut på stan och partaja med stora kompisgänget är kanske inte riktigt din grej? Du gillar att vara i ditt eget sällskap – vare sig du läser, städar, tränar eller scrollar på mobilen. Du föredrar att stanna innanför din comfort zone istället för att ta risker och göra saker du inte tidigare gjort. 

Låter det bekant? Då är du troligtvis introvert

Och det är inget fel med det. Men har du funderat på varför du föredrar att göra vissa saker framför andra? Varför du…

  • Väljer att analysera först och agera senare – istället för tvärtom? 
  • Känner dig tömd på energi vid sociala sammanhang?
  • Upplever att du sällan har tråkigt och kan spendera lång tid åt en och samma uppgift?

Det handlar om kemi

Carl Jung menade att vi som introverts hämtar energi i avskildhet samt styrs mer av våra egna uppfattningar och känslor än av yttre faktorer. Han dog på 60-talet och mycket forskning har självklart gjorts sedan dess. Om du är introvert eller inte styrs i din hjärna, har forskarna kommit fram till.

Din hjärna fungerar på ett annat sätt än extrovertas hjärnor. Det är liksom inkodat i ditt DNA, precis som vilken ögonfärg du har eller om du är höger- eller vänsterhänt. Det handlar om hormoner och kemiska reaktioner som aktiveras vid olika situationer. 

Men vad är det då som händer i din introverta hjärna – vad är det som gör dig introvert?

Dopamin – belöning

Dopamin har du säkert hört talas om i olika sammanhang. Man brukar tala om det som “hjärnans belöningshormon”. Men korrekt talat så är dopamin en signalsubstans som skickar information mellan kroppens olika delar, det är som en slags budbärare. Dopaminet frigörs i hjärnan och skickas till den del av nervsystemet som den har passande information till (vare sig det handlar om motorik, känslor eller beteende). 

Den här signalsubstansen fyller viktiga funktioner, det kan vi alla vara överens om, eller hur? Det som skiljer dig som introvert från en extrovert är hur du reagerar på dopamin. Extroverta får en kick när dopamin frigörs; de ser möjligheter till belöning och blir sociala, får energi och motivation till att göra saker. Introverta jagar inte belöningar på samma sätt och när dopamin frigörs i våra hjärnor kan det lätt bli för mycket. Vi behöver då dra oss undan för att samla energi och låta dopaminnivåerna sjunka.

Det är viktigt att komma ihåg att extroverta och introverta har samma nivåer av dopamin; skillnaden är bara hur det påverkar oss, vad som dopaminen faktiskt säger ska ge oss belöning och en bra känsla.

Acetylkolin – välbefinnande

Om för mycket dopamin gör oss introverta utmattade så är det istället acetylkolin som ger oss en känsla av tillfredsställelse. Dopamin frigörs när vi vänder vår uppmärksamhet utåt; acetylkolin frigörs när vi istället fokuserar på vårt inre. Eftersom en introverts hjärna skickar signaler om att mycket liv och rörelse omkring oss kan bli för mycket, och fokus på vårt inre istället ger oss ett lugn så mår vi mår bättre av stillhet istället för situationer med yttre påverkan. 

Acetylkolin frigörs när vi utför aktiviteter själva och som kräver vår koncentration. En konsekvens av detta är att vi är duktiga på att fokusera på en och samma uppgift, ibland under en längre tidsperiod. Så om du kommer på dig själv med att uppleva lugn efter att ha suttit flera timmar med att till exempel ha läst eller tecknat – då är det signalsubstansen acetylkolin som orsakat detta.

Är du introvert? Lär dig då mer om introversion!

Som introvert är det lätt att uppleva att det är något fel på en – eftersom man inte är som “alla andra”. Men du måste komma ihåg att introversion inte är något som syns; det om något kan vi konstatera efter att ha läst mer om de här signalsubstanserna som styr vårt belönings- och motivationssystem.

Genom att lära dig mer om introversion, testa vilka situationer och aktiviteter som fungerar bra för dig och skapa mer utrymme för dig själv så kan du leva ett liv på dina villkor.

Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.