Har du en introvert vän? Så fungerar de

Att vara introvert är ingen diagnos eller sjukdom. Det går liksom inte att bota sin introversion – det är en del av en personlighet. Du kanske känner någon som är introvert, är lite mer för sig själv och kanske inte så sprudlande och full av energi? I så fall är den här artikeln för dig.

Vet du hur du ska bete dig runt din introverta vän? Eller om det är något särskilt du måste ta hänsyn till?

Det är vanligare än du tror att vara introvert

Upp till 30% av världens befolkning är introverta, många av de bär en mask och agerar som en extrovert. Så du känner säkert någon introvert – även om du kanske inte är medveten om det. 

Därför riktar vi oss i denna artikel till dig som inte är introvert men som känner någon som är det. För vi känner igen den där känslan av att inte riktigt förstå en annan människa eller hur den fungerar, trots att man är vänner. 

Här är en lista på saker som introverta gör – och varför

 • SMS:a eller skriv till oss – ring inte!
  Jag pratar sällan i telefonen. Och det finns en anledning till det; jag tycker helt enkelt inte om det. Istället uppskattar jag när du skriver till mig, oavsett om det är SMS, mejl eller på Messenger. Då ökar inte min puls lika mycket och jag får inte stresspåslag, plus att jag ibland kan uttrycka mig bättre i text.
 • Ge mig lite tid och ha tålamod med mig
  Introverta är inte kända för sin spontanitet, direkt. Jag gör saker på ett lite långsammare sätt. Så om du inte får svar på SMS:et direkt – var lugn. Jag har förmodligen läst det men behöver en liten stund för mig själv innan jag svarar. Var restriktiv med att påminna mig om att svara, och undvik att vara på mig hela tiden; detta kan istället göra mig stressad.
 • Exkludera mig inte från gemenskapen
  Om jag ofta tackar nej när du frågar om jag vill följa med så är verkligen inget personligt. Fortsätt gärna bjud med mig, för det händer faktiskt att jag vill följa med. Ibland har jag en inre konflikt med mig själv, där en del egentligen vill följa med men samtidigt vill jag vara själv. Helst föredrar jag mindre tillställningar – kanske bara du och jag. Då känner jag mig säker nog att komma ut ur mitt skal och diskutera ämnen jag verkligen bryr mig om.
 • ⁣⁣Undvik spontanitet
  Jag behöver förbereda mig mentalt för att vara social, speciellt när jag vet att mina batterier riskerar att laddas ur. Därför vill jag planera in när jag ska träffa andra, veta i förväg när, var och hur. Att knacka på min ytterdörr för en spontanfika är inte alls en bra idé – glöm den tanken! Men frågar du en vecka innan (eller helst ännu tidigare än så) så hänger jag gärna med!
 • Ta inte ett Nej personligen
  En av de viktigaste lärdomarna i livet är att självsäkert och aktivt våga säga Nej. Det är svårt, jag vet, särskilt om man måste fatta ett beslut snabbt och inte hinner fundera på hur man egentligen vill svara. Genom åren har jag ändå insett att det är bättre att respektera mig själv och inte bara göra vad andra vill att jag ska göra. Att till exempel säga nej till saker gör mig inte till en dålig person, snarare tvärtom.
 • Tolka inte min tystnad som ointresse
  Om jag är tyst beror det troligtvis på att jag för stunden inte tycker att jag har något att säga eller bidra med till diskussionen. Och du – tro inte att jag är sur eller ointresserad om jag inte deltar i samtalet, ta det inte personligt. Och det är med småprat, det är inte riktigt min grej.
 • Respektera mitt behov att vara själv ibland
  Ibland vill jag bara vara för mig själv. Det är ett behov som jag inte kan ignorera. När jag är själv laddar jag batterierna, jag återhämtar mig och förbereder mig. Jag fungerar bäst så. Om jag drar mig undan ibland så beror det inte på dig. Det är bara dags att ladda batterierna, helt enkelt!

… Fast egentligen är vi ju alla människor, oavsett personligheter

Det vi har gemensamt är förhoppningsvis en respekt och acceptans för att vi fungerar på olika sätt. Så genom att lära dig mer om introversion och om hur din introverta vän fungerar vet du förhoppningsvis hur du ska bete dig.

Om du är introvert, vad mer skulle du vilja berätta för dina icke-introverta vänner om hur du fungerar än det vi tagit upp i listan?

Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.