Så här upplevde vi den mobilfria dagen

Våra mobiltelefoner känns ibland som en gåva från gudarna. Enligt undersökningen Svenskarna & internet 2019 använder internetanvändarna datorer i allt mindre utsträckning till förmån för smartphones. Det är inte särskilt konstigt, eller hur? Med mobilen kan du göra kalkylberäkningar, fota, lyssna på musik och poddar, skriva anteckningar – och låt oss inte glömma, komma åt Internet.

Och, ja just det, det går att ringa med mobilen också. En viktig funktion som, kan vi som är introverta erkänna, inte används särskilt ofta.

1 juni – den mobilfria dagen

Har du funderat på hur du skulle klara dig utan din mobil? Vi som faktiskt har levt de första 10-15 åren av våra liv utan att en smartphone (hej, fellow 90-talist), för oss kan det väl inte vara särskilt svårt. Det är ju inte så att vi är beroende av den och har den fastklistrad i våra händer, direkt, eller hur?

Vi kände att det skulle vara en kul grej att testa, så vi antog utmaningen igår på den mobilfria dagen. Så här gick några av våra tankar under dagen utan mobilen:

Kl. 06:43

*Gääääsp*. Inget alarm som tjuter. Kroppen är ändå van att vakna i rimlig tid. Vill ligga kvar lite och kolla sociala medier, men… nej – telefonen är inte ens här. Det finns ingen anledning att ligga och dra sig. Först: Toalettbesök, old school style. Läser på silverbalsam-flaskan. “Låt verka i en till tre minuter i fuktigt hår” – vad är ens fuktigt hår, det blir ju blött i duschen?

Kl. 07:02

Dags för frukost. Koka ägg utan timer. Det här blir spännande! Får väl hålla koll på klockan på mikron och hoppas på det bästa. Brukar kolla på Youtube eller någon serie när jag äter. Men inte idag! Tror jag har kvar månadens inspirationstidning från mataffären någonstans, den kanske kan duga att bläddra igenom? 

Kl. 09:11

Ombytt och klar för att åka till en kompis för att träna. Brukar använda bussens app för att se avgångstider från min hållplats. Nu när jag inte ska ta med mobilen och inte vet vad klockan är så jag går dit och hoppas att bussen kommer snart. Som tur är går den relativt ofta.

Kl. 10:03

Träningskläderna är på, ut i skogen ska vi gå (och springa)! Utan mobilen och träningsappen, hur ska vi veta hur långt vi springer och hur lång tid det tar? Idag blir det bara tiden som mäts, med ett digitalt armbandsur som kan mäta tiden. Sträckan får vi hålla i huvudet och föra in manuellt i träningsappen efterhand. Det funkar, men det är omständigt. 

Kl. 10:58

Snart dags för lunch. Vi bestämmer oss för att gå ner till stan, och ta en annan väg än vad vi brukar. Nu skulle vi haft användning av Google Maps. Men det gör ju promenaden lite mer spännande när vi går på okända vägar. Vi tar sikte på domkyrkans torn, det ligger mitt i stan och inte så långt ifrån matstället vi ska till. 

Kl. 13:22

Vi skiljs åt efter lunchen och jag börjar röra mig hemmåt igen. Ibland kan det vara skönt att höra ljud omkring sig, men inte om man går längst en vältrafikerad väg. Jag erkänner, jag saknar min mobil, och särskilt att lyssna på min favoritpodd. 

Kl. 14:17

I badet efter träningspass och promenad. Jag är en sådan som ligger i badet med min mobiltelefon. Kollar på Youtube, sociala medier eller faktiskt någon serie. Men, näpp, inte idag. Spotify på datorn med högsta volym i rummet bredvid får funka. 

Kl. 15:04

Vad passar bättre efter ett träningspass och ett avslappnande bad än att baka något gott? Ta igen kalorierna, liksom. Eftersom jag inte får använda mobiltelefonen ska jag använda mig av en kokbok. Använder folk ens sånt längre? Hittade Rutiga kokboken längst in i en hylla. En kladdkaka får stilla sötsuget den här gången. 

Kl. 18:57

Startar datorn för att beställa den där snygga klänningen jag sett på Asos. Har för mig att jag fick en rabattkod via nyhetsbrev förra veckan som jag skulle vilja använda. Kanske vore smart att logga in på Internetbanken och kolla så att pengarna räcker. Utan mobilt Bank-ID för att logga in får jag köra med vanligt Bank-ID på datorn. Det var inte igår, det.

Kl. 19:22

Dags för middag. Jag hade planerat vegetarisk pesto och pasta. Eftersom jag sparat receptet i en app i mobilen så blir det lite improvisation istället. Middagen brukar avnjutas till en serie vid köksbordet via mobilen. Idag får det bli middag framför tv:n istället, den stora skärmen. Jaha, hur ska jag veta vad som visas? Hamnar framför The Big Bang Theory.

Kl. 19:41

Får syn på mobilen på soffbordet. Som introvert gläds jag åt att det passerat ännu en dag när ingen ringt till mig. Sen minns jag att det är för att telefonen varit avstängd och legat på bordet hela dagen.

Kl. 21:47

Tänkte försöka somna före tio, för en gångs skull. Vilket visar sig vara överraskande lätt när man inte har Instagram att scrolla igenom vid läggdags.

Hur tror du att du skulle klara dig utan din mobil en hel dag? Är du en sån som alltid har mobilen i närheten eller klarar du av att lämna den ifred längre stunder?

Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.