3 tips till introverta för att överleva i en extrovert arbetsmiljö

Visste du att ungefär en tredjedel av jordens befolkning är introverta? Cirka 30% av jordens befolkning som kan känna sig tvungna att anpassa sig till det extroverta samhället som råder, i alla fall i västvärlden. Nu när fler och fler personer får upp ögonen för introversion och inser att de är introverta så har anpassningen blivit ett större problem – till och med en arbetsmiljöfråga.

Den extroverta företagskulturen

Nästan en tredjedel av jordens befolkning är alltså introverta. Mer eller mindre. Vi har inte samma behov som de som drar mer åt det extroverta hållet. Men ändå arbetar vi sida vid sida, på samma arbetsplats och med samma arbetsuppgifter – oavsett om vi är introverta eller extroverta. Detta betyder att var tredje person riskerar att utsättas för en extrovert arbetsmiljö och företagskultur, som kräver lite mer från oss än från extroverta. Detta kan få konsekvenser som sjukskrivningar, utbrändhet och osäkerhet.

Men vad är det då vi menar när vi pratar om “den extroverta företagskulturen”? Jo, situationer och miljöer på arbetet som påverkar oss introverta och vår arbetskvalitet negativt – som inte är anpassade för vårt sätt att arbeta.

Det kan handla om att arbeta mycket i grupp, att snabbt brainstorma fram lösningar, delta i  långa workshops, att motiveras genom tävlingar, att regelbundet delta på afterworks eller att förväntas vara tillgänglig och svara på jobbmejlen på fritiden.

Detta är exempel på vanliga situationer där det kan vara svårt som introvert att ta ordet, att uppmärksamma andra på att något inte känns bra eller till och med protestera över saker som helt enkelt inte är okej. Gränsen för vad som är obekvämt och jobbigt är så klart olika från person till person och det är därför svårt att jämföra med andras upplevelser. Det finns också en risk att man blir “besvärlig” om man påpekar att något bör förändras för att passa en själv och andra introverta bättre. Det är inte ovanligt att introverta istället tvingas anpassa sig till arbetet och till utåtriktade lösningar, vilket ökar risken för sjukskrivningar.

3 tips till introverta för att överleva i en extrovert arbetsmiljö

Men allt är ju inte svart eller vitt. Som introvert går det att tillämpa lösningar på vanliga situationer och arbetsmiljöfrågor, utan att känna att du behöver förändra dig själv. Här kommer tre vanliga problem och våra förslag på lösningar:

Problem: Ingen fast och trygg arbetsplats – arbetsgivaren erbjuder öppet landskap eller aktivitetsbaserad arbetsplats (du har ingen fast plats att arbeta vid under dagen utan väljer arbetsplats efter arbetsuppgifter).
Lösning: Utnyttja bokningsbara grupprum för att fokusera på att – du vet – jobba, ta regelbundna pauser (toabesök är perfekta tillfällen att gå undan en stund) för att återställa din energinivå och besök lunchrummet vid tider när det är mindre folk där.

Problem: Ljudnivån och tempot – stökig arbetsplats med många kollegor som gärna småpratar, peppande tävlingar och musik som spelas. 
Lösning: Öronproppar eller hörlurar. Du kan lyssna på egen musik (gärna med brusreducerande hörlurar) men även ha hörlurarna på dig utan att ha musik ingång. Bonus – du ser dessutom upptagen ut och kollegorna drar sig för att störa dig.

Problem: Mycket folk – mingel, nätverkande och småprat som kräver att du utmanar dig sociala sida, är spontan och uttrycker dig mer muntligt än vad du brukar.
Lösning:  Börja arbetsdagen tidigare när det fortfarande inte är så många kollegor på jobbet och gå hem tidigare, innan alla andra. Eller ännu bättre – jobba på distans ibland, kanske hemma vid köksbordet eller från soffan. Kom även ihåg att det kan vara bra att i vissa situationer faktiskt i alla fall dyka upp – men du behöver inte stanna kvar så länge.

Ska du försöka förändra dig själv eller vara sann mot dig själv?

Du kan inte förändra dig själv på så sätt att du blir av med din introversion. Den är mycket djupt rotad inom dig och något som kommer hänga med dig för resten av ditt liv. Din benägenhet att reagera på ett specifikt sätt i olika situationer samt att ha insikter och impulser är något som tillhör ditt temperament och det är något du föds med. 

↠ Läs mer: Temperament, karaktär eller personlighet? Vi reder ut begreppen

Du bör därför inte försöka förändra dig själv, den du i grunden är, för ditt arbetes skull. Hur du än vrider och vänder på den fyrkantiga formen så kommer den aldrig passa i det runda hålet. Detta betyder att du inte bör begära att ditt arbete ska anpassas utefter dina behov. Men det betyder inte heller inte att du ska vara olycklig på ditt arbete. 

Det är din situation som bör förändras – inte du själv

Istället rekommenderar vi dig att ha ett arbete där du kan känna dig bekväm med att vara introvert, men där du ändå kan uppleva måttliga (med betoning på måttliga) utmaningar för att vara lite mer “extrovert”. Om du nu inser att det arbete du har i dagsläget inte uppfyller dessa kvar – då kanske det är dags att söka sig efter ett annat arbete. Det är vårt eget ansvar att se till att vi är på rätt plats, där vi har möjligheten att skina, att använda vår introversion till vår fördel och att vara till nytta. 

↠ Läs mer: Går det att bli mer (eller mindre) introvert? 

Alla förtjänar en plats där de hör hemma

Arbetsplatsen som är perfekt (eller nästintill perfekt) för just dig finns därute någonstans. Antingen så hittar du den eller så skapar du den själv. Du har kraften och möjligheten att göra detta. Var sann till dina värdegrunder, lyssna till din kropp och sträva efter en bra balans mellan avslappnat umgänge och fokuserad produktivitet. 

Alla personligheter behövs på en arbetsplats. Allra bäst på en arbetsplats blir det när olika personlighetstyper tillåts och kan skapa samhörighet och bra resultat på grund av sina olikheter – inte trots sina olikheterna. 

Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.