Fördomar om introverta - 7 frågor som introverta är trötta på att få - och hur du svarar på dem

Fördomar om introverta och missuppfattningar om introversion finns det gott om. Kanske på grund av okunskap, oerfarenhet eller ignorans. Ibland består dessa kommentarer av sanning och ibland inte. Men de finns alltid där: andra personers åsikter, uppfattningar, kritik och vardagliga uttryck.

Och så kommer den plötsligt. Den där kommentaren som känns lite för mycket. Du vill verkligen återkomma med ett riktigt fyndigt svar den här gången; något som förklarar varför du gör som du gör. Men innan du kommit på vad du ska säga så har det perfekta ögonblicket passerat. Du nickar olustigt instämmande – och en känsla av att det är nåt fel på dig kommer krypandes.

Nästa gång kommer du dock lyckas bemöta kommentaren – med hjälp av svaren här nedan.

1. “Du är så tyst idag. Är du arg på mig, eller nåt?”

Ditt svar: “Nej, jag är inte arg. Idag har jag bara inte haft något att säga, och jag föredrar att lyssna så därför är jag tyst. Genom att vara tyst är det lättare att lyssna ordentligt.”

Det är inget fel med att vara tyst. Det kan däremot kännas jobbigt att få en kommentar om  det. Hur ofta brukar till exempel de riktiga pratkvarnarna få kommentarer om att de pratar mycket idag?

2. “Du är lite blyg, va?”

Ditt svar: “Och du har lite förutfattade meningar, va? Jag tycker inte om att småprata, det är något annat än blyg. Vet du ens vad det egentligen innebär att vara blyg?”

Att vara introvert är inte samma sak som att vara blyg. Blyg innebär att du känner dig osäker i sociala sammanhang och har svårt att ta plats. Introvert, å andra sidan, betyder att du inte har särskilt stort behov av att umgås med andra och riktar din uppmärksamhet mot ditt inre liv snarare än utåt. 

↠  Läs mer: Introvert, blyg, osocial och social ångest – vi reder ut begreppen

3. “Du är så tråkig som alltid väljer samma mat på den här restaurangen. Vill du aldrig prova något annat?”

Ditt svar: “Nej, jag tycker om den här maten så därför väljer jag den. Jag är inte tråkig som väljer just det här. Jag kan absolut prova något nytt om jag vill vara spontan, men inte just idag.”

Detta är ytterligare en av många vanliga fördomar om introverta; att vi är tråkiga. Först och främst, det som är tråkigt för dig är kanske inte tråkigt för mig. Sedan handlar det ju mycket om hur man är som person; föredrar man rutiner eller spontanitet? Det ena måste inte utesluta det andra – och inget av det är ju tråkigt.

4. “Hur var din helg, vad hittade du på för något?”

Ditt svar: “Jag var hemma, hade seriemaraton och beställde hem mat hela helgen. Du vet, tog det lugnt. Det var ju ändå helg! Förresten, jag kom precis på att jag måste gå och göra…”
[går därifrån för att undvika ytterligare småprat]

Sånt här småprat brukar vi introverta tycka är svårt att engagera oss i. När det inte finns någon speciell dagordning, när det krävs att man är spontan och eventuellt ställer följdfrågor. Det tar längre tid för oss att komma på vad vi ska säga och därför föredrar vi lite mer djupare samtalsämnen där vi känner att vi verkligen kan bidra med något.

5. “Vill du hänga med oss efter jobbet? Vi har inget planerat nu utan vi får se vad vi hittar på. Det blir superkul!”

Ditt svar: ”Åh, tack för att du frågar! Men du vet väl att jag behöver tid för att förbereda mig för sånt här. Hade du frågat för två veckor sedan och gärna påmint mig om det igår, så skulle jag kunnat följa med.”

För introverta tar det mycket energi att umgås och prata med andra människor. Vi uppskattar därför att kunna gå hem när arbetsdagen är slut och bara vara för oss själva en stund. Att umgås spontant, och särskilt med människor du redan spenderat en hel arbetsdag med (och kanske bara för att du får betalt för det – inte för att du faktiskt vill det) är inte riktigt vår grej.

6. “Det är ju ingen idé att ringa dig, du svarar ju ändå aldrig…?”

Ditt svar: “Nej, men det har du ju helt rätt i! Jag ser ju att du ringer men väljer att ignorera det. Jag föredrar att skriva och du får ju ändå ett meddelande av mig efter en stund, eller hur?”

Helt ärligt; du köpte inte mobilen för att ringa i den, inte sant? För det känns lite läskigt att faktiskt acceptera samtalet och prata. Om någon verkligen behöver få tag på dig kan de ju enkelt skicka ett meddelande istället. Då kan du ju dessutom planera ditt svar noggrant och skicka iväg det när du har tid.

7. “Hur är det med dig? Du ser alltid så ledsen ut”

Ditt svar: “Tack, det är bra – men det är så här jag ser ut, jag kan inte göra något åt det. Och hur är det med dig? Du som alltid verkar vara så nyfiken på hur andra har det.”

Introverta har lätt att få “resting sad face” eller “resting b*tch face” som det också kallas. Ett speciellt ansiktsuttryck som avslöjar få känslor – och som gör att man kan uppfattas som uttråkad, irriterad, ledsen eller ointresserad. Men det brukar oftast inte stämma.

Hur ofta råkar du på fördomar om introverta?

Om du är introvert, brukar du få kommentarer eller kritik om hur du beter dig? Hur brukar du bemöta de – brukar du bemöta de alls? Skriv gärna en kommentar här nedan – vi kan säkert lära oss av varandra!

Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.