Så återhämtar du dig - en guide för introverta

Jobbdagen är slut och nu lockar den sköna soffan och ett avsnitt av favoritserien. Huvudvärken efter släktminglet har dränerat dig på energi och du vill bara sova. Du har spenderat många timmar åt att möta höga krav och känner nu för låta kreativiteten flöda. Det är dags att ge hjärnan den återhämtning den behöver. Men hur gör du det – och varför är återhämtning så viktigt?

Vi behöver alla återhämta oss

Oavsett vad du gör under dagen så behöver du återhämta dig. Din hjärna är en muskel som, liksom muskler du använt när du genomfört ett hårt träningspass, behöver vila upp sig efter ansträngning. På jobbet till exempel, använder vi vissa delar av hjärnan för att planera, strukturera och utvärdera – och detta betyder att vi behöver vila de delarna senare.

Om ditt arbete går ut på att vara spontan kan du behöva ha en strukturerad vila, arbetar du självständigt och utan kontakt med andra kanske din vila istället bör bestå av socialt umgänge. Huvudsaken är att du stimulerar andra delar av hjärnan under din vila än de du använder under resten av dagen. Några av de första tecknen på att det är dags att återhämta sig kan vara huvudvärk, trötthet eller att du blir tystare och interagerar mindre med andra personer.

Men oavsett om du är introvert eller extrovert så visar studier att de mest populära sätten att återhämta sig faktiskt är aktiviteter man genomför själv. Egentid för att ladda batterierna är alltså viktigt – oavsett vilken personlighet du har.

Social baksmälla – och att återhämta sig som introvert

En av de stora skillnaderna mellan en extrovert och en introvert person är hur vi får energi och laddar våra batterier. Extroverta suger åt sig energi likt en svamp vid interaktion med andra människor medans introverta till slut känner sig som ett uttömt batteri. Om du som är introvert har upplevt en känsla av trötthet, överstimulans och att du behöver dra dig undan från folk så har du förmodligen upplevt de första tecken på en så kallad social baksmälla. 

Det är när du har lite energi till att börja med när du ska umgås med andra som den sociala baksmällan dyker upp. Bägaren rinner över, så att säga. Just i stunden kan det börja ringa för öronen, synen blir suddig, händerna svettiga och du kan börja hyperventilera. Även negativa tankar om dig själv kan komma – och en stark önskan om egentid ockuperar din hjärna. Det som börjar som en lust att vilja lämna platsen och vara för sig själv yttrar sig till slut i starka fysiska reaktioner. 

↠ Läs mer: Introvert, blyg, osocial eller social ångest – vi reder ut begreppen

Några viktiga saker som behöver påpekas

Vi är alla unika personer. Vi hanterar därför återhämtning på olika sätt – även vi som hör till gruppen introverta gör på olika sätt. Exakt vad som räknas och upplevs som återhämtning och egentid kan variera, precis som vad vi gör för att samla energi och hur länge vi behöver återhämta oss. Det är viktigt att betona att all egentid inte nödvändigtvis betyder återhämtning. Egentid är när du är själv medans återhämtning är när du samlar energi, oftast själv men inte alltid. 

Ett sätt att bli mer medveten om hur din energinivå ser ut och vad som kan trigga den är att anteckna vad du upplever – både energitjuvar och energiboosters. Vilka aktiviteter under dagen, veckan och månaden gör att du får ny energi och vilka aktiviteter tömmer ditt batteri? Därefter kan du mer medvetet lägga in aktiviteter som gör att din energi blir mer balanserad, vilket hjälper ditt vardagliga välmående. 

↠ Läs mer: Introvert Dear – How Introverts Can Recharge Their Energy at Work

Men vad ska du då egentligen göra för att ladda energi och återhämta dig? Vilka aktiviteter kan kännas lagom avslappnande och stimulerande? Här är en lista på aktiviteter som vi hoppas att du kan inspireras av.

7 tips på bra sätt att återhämta dig

Sova: Ett självklart sätt att återhämta sig är att helt enkelt sova – och detta behöver inte bara ske på natten. Genom att låta hjärnan vila och pausa möjligheten för nya intryck maximeras återhämtningen. Rätt sorts vila, som får kroppen och musklerna att slappna av, är oerhört viktigt. 

Promenera och andas frisk luft: En av de bästa aktiviteterna för kroppen är att gå på en långpromenad, särskilt i skogen. Fokusera på den friska luften – och allra helst ska du lämna mobilen hemma, och inte lyssna på musik eller podd under promenaden. 

Träna och rör på kroppen: Träning är ett utmärkt sätt att göra sig av de stresshormoner som kan göra dig trött. Kroppen släpper spänningar när den rör på sig. Så prova fysisk aktivitet under 20-30 minuter (inte för länge, då blir du istället tröttare) för att koppla bort tankar på jobb och andra måsten.

Meditation eller yoga: När du är utmattad är det viktigt att du andas på rätt sätt. Ta några djupa och kontrollerade andetag eller starta igång ett guidat yoga-pass för att ta ett steg tillbaka från kraven du upplever och ta möjligheten att bara vara. Även visualiseringsövningar kan hjälpa att samla energi.

Lyssna på musik: Musik är ett kraftfullt verktyg för att hantera känslor och humör – och det involverar dessutom inga kemiska tillsatser. Det är bara att sätta på dig hörlurarna, starta igång din favoritlåt och kanske till och med dansa eller röra på dig i takt med musiken för att känna att humöret och energin rör sig mot toppen igen.

Läs, titta på film eller serie: Att fastna i en historia genom en bok, film eller serie är ett vanligt sätt för återhämtning. Men det viktiga är att inte göra det för länge. Det är nämligen skillnad på vanlig vila och hjärnvila. Det senare innebär att hjärnan vilar upp sig – och detta kan vara svårt att göra om boken/filmen/serien är spännande och kräver stor uppmärksamhet från dig.

Något kreativt: Du kan ladda batterierna genom att ge utlopp för din kreativa sida – utan några krav eller förväntningar. Prova att varva ner genom att måla, baka, sticka, spela musik, blogga eller fotografera. Vid koncentrerat handarbete frigörs dessutom den lugnande signalsubstansen acetylkolin som förstärker återhämtningen.

↠ Läs mer: Så fungerar din introverta hjärna: Del 1 – Belöning

En påminnelse: Återhämtning är superviktigt!

Förhoppningsvis har denna artikel satt igång kugghjulen i din hjärna för att bli mer medveten om din energinivå. Toppen! Då gäller det bara att faktiskt ta dig tiden att återhämta dig. Det ska inte behöva ske vid slutet av dagen, varje dag, utan bör ske under flera små stunder under dagen. 

Det vi vill uppmuntra dig till är att på riktigt ta reda på vilka aktiviteter som ger dig den där välbehövda återhämtningen och som gör att din vardag flyter på bättre. Så kasta det dåliga samvetet om att du inte är produktiv nog åt sidan. Att ta hand om dig själv är det mest produktiva du kan göra för dig själv. Våga tacka nej till aktiviteter du inte har energi till (“Jag vill verkligen delta men nu måste jag ha tid för att återhämta mig” är en användbar ursäkt)

Och kom ihåg – alla behöver återhämta sig själva. Det är normalt, och allt annat är omänskligt.