Flatlay skrivmaskin

Så här efter juldagar, nyår och social umgänge dagarna i ända kanske du vill vara hemma själv? Bara ta det lugnt, inte prata med någon och fokusera på din återhämtning?

Lugn, det är normalt. Du kanske är introvert.

Välkommen till The Fine Line – hemsidan om att vara introvert

Här kommer du kunna läsa artiklar inom psykologi och personlig utveckling, karriär och egenföretagande, effektivitet och relationer. Det handlar bland annat om målsättning och att följa sina drömmar, hur du överlever i en extrovert arbetsmiljö, hur du strukturerar ditt liv med hjälp av en Bullet Journal och utövar mindfulness.

Introvert är en del av personligheten

Varför just introversion, kanske du undrar? Jo, för vi som skapat den här hemsidan är två systrar som identifierar oss själva som introverta. Vi upplever nästan dagligen situationer som påminner oss om att världen verkar vara skapad för extroverta – trots att minst en tredjedel (enligt Susan Cain, författare till boken Quiet – The power of introvert) av jordens befolkning är introverta. I skolan och på jobbet har vi upplevt att det ibland är svårt att vara oss själva. Detta är vi förmodligen inte ensamma om. 

Genom The Fine Line vill vi få fler människor att inse att det här med att vara introvert kan användas som en styrka och en stor fördel. Du som introvert behöver inte förändra dig själv, utvecklas eller arbeta bort din introverta sida. Det är en del av den du är, en del av din personlighet. Vi hoppas kunna sprida kunskaper och erfarenheter som ökar introvertas självkänsla och självförtroende, och visa att både introverta och extroverta personer behövs i samhället.

Och idag råkar det vara World Introvert Day, så vi tänkte; Vad vore mer perfekt än att publicera den första artikeln på The Fine Line just då?

World Introvert Day – sedan 2011

Behövs verkligen en dag för att uppmärksamma introversion? Ja, det tyckte i alla fall Felicitas Heyne som skrev ett blogginlägg om det 2011. Resten är historia, som man brukar säga.

I en värld där alla förväntas vara sociala, drivna och ta sin plats med leenden på läpparna kan introverta ha svårt att passa in. Ofta misstas vi för att vara arroganta, osociala och inte intresserade av andra. Men så är det inte alltid – vi är bara inte så bra på att småprata och har hellre få men nära vänskaper.

För att uppmärksamma dagen menar Heyne att den andra januari passar perfekt. Då är det nämligen dags att återgå till vardag efter jul och nyår, det är då man kan andas ut efter högtiderna.

The date for it is clear – the best suited – 2 January. Exactly the day when the introverts of the world probably draw a deep breath, the day when the horror-holiday-marathon starting with Christmas and lasting until New Year lies behind them, when the annoying relatives have left […]. Could there possibly be a better date for it?

Felicitas Heyne: ”Here’s why we need a World Introvert Day

5 tips på saker du kan göra på World Introvert Day

I år infaller den 2 januari mitt i veckan på en torsdag. Vare sig du jobbar eller har tagit långledigt över jul- och nyårshelgen så uppmanar vi dig att uppmärksamma den här dagen. När vi säger uppmärksamma så menar vi inte på sådana sätt som man brukar förknippa med fira – det här ska vara en dag som du inte behöver återhämta dig från. Så vi rekommenderar dig att passa på att vara så introvert som möjligt. Kanske till och med spendera hela dagen inomhus, det är ju vi introverta trots allt riktigt bra på.

Popcorn och snacks på World Introvert Day

Här kommer i alla fall några förslag på hur du kan uppmärksamma World Introvert Day:

1. Ordna ett serie-maraton själv eller med din favoritperson

Introverta personer värdesätter ofta nära men få relationer. Gillar ni tv-serier så kan ni sätta på er dem bekvämaste kläderna ni har och köra ett serie-maraton. Vi rekommenderar Carnival Row, His Dark Materials, Vår tid är nu och Innan vi dör. Förbered med massor av gott snacks och ha givande samtal (för vi tycker ju inte om småpratet).

2. Beställ mat online för hemkörning från favoritrestaurangen

Varför lämna den sköna soffan för att laga mat när du kan beställa hem mat istället? Istället för att plåga dig genom att ringa och beställa så kan du göra detta via en hemkörningsapp. Detta besparar dig både ansträngning och mänsklig interaktion. Tummen upp, alltså!

3. Nörda ner dig i sådant du tycker om eller vill lära dig

Introverta personer är duktiga på att fokusera länge på det de tycker är riktigt intressant. Idag kan du passa på att göra research om ämnen som exempelvis Bullet Journal, minimalism, zero waste, högkänslighet eller något annat som du är nyfiken på. Vi tipsar om Susan Cains TED-talk eller att kolla upp #bulletjournal på Instagram.

4. Släpp lös din kreativa sida

Skriv dagbok, måla eller teckna, virka eller lär dig spela gitarr – listan kan göras lång. Om du saknar inspiration så kan du börja med en promenad för att släppa in intryck i ditt sinne samtidigt som du har en bra podd eller skön musik i öronen.

5. Besök bokhandeln eller biblioteket

Om du inte är någon serie-person så kanske du gillar böcker bättre. Någon som älskar att vistas bland böcker och bläddra i dem – det är något speciellt att besöka biblioteket eller bokhandeln, eller hur? Naturligtvis bör du besöka platserna när det är som minst folk. Vi gillar böckerna Få det gjort (av David Allen), The Bullet Journal Method (av Ryder Carroll) och Introvert: Den tysta revolutionen (av Linus Jonkman).

Själv kommer vi…

…leta upp en serie att titta på, krypa upp i soffan under en mysig filt och beta av avsnitt efter avsnitt. Förmodligen kommer vi äta upp de sista skumtomtarna och chokladbitarna i Paradis-asken. Inget nyårslöfte om att börja äta mindre godis här, inte! Kanske till och med rita upp januari månad i 2020 års Bullet Journal, och skriva våra mål för det nya året.

Låter World Introvert Day som en dag du vill uppmärksamma? Berätta för oss nedan i kommentar hur du gör!

Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.