Tillhör du den skara introverta som känner sig tömd på energi redan när du kommer till jobbet på morgonen på grund av stressen i kollektivtrafiken? Besöker du ofta lunchrummet vid andra tider än dina kollegor för att slippa småpratandet? Har du svårt att komma till tals på möten?

Du kanske skulle testa att jobba hemifrån någon gång!

Hög trivselfaktor på arbetsplatsen är viktigt

En fördel med ett kontorsjobb med en bärbar dator som främsta arbetsredskapet är att du enkelt kan sätta dig var du vill för att arbeta. Om du har möjligheten att arbeta hemifrån, ta den – särskilt i dessa tider!

Egentligen är väl de absolut största fördelarna med att arbeta hemifrån att du kan arbeta i myskläder och ha håret i en slarvig knut på huvudet utan att någon bryr sig, eller hur? Sen är det ju inte så dumt att få vara hemma med husdjuret hela dagen – om du har något, det vill säga. 

Oavsett om du redan har en plats hemma som du kallar för kontor – eller om du jobbar på ett kontor och jobbar hemifrån ibland – så har vi några tips som kan hjälpa dig att skapa ditt perfekta hemmakontor.

Sju tips på basic-prylar till perfekta hemmakontor

Skön stol och ett bord i lagom höjd. Om stolen inte är höj- och sänkbart kanske bordet är det. Tänk på kroppen och ha en skön, stoppad stol med högt ryggstöd.

Bra belysning. Taklampa i all ära men det är inte ett bra arbetsljus. En lampa på bordet gör att du ser vad du jobbar med. Har du bordet i närheten av ett fönster – se till att utnyttja dagsljuset!

Förvaring för dina papper, pärmar, anteckningsböcker och liknande. När du vet var sakerna ligger kan du arbeta bättre, såvida du inte är en person som använder sig av principen “Organiserat kaos”. 

Kontorsmaterial i allmänhet gör jobbet så mycket enklare: anteckningsböcker, papper, pennor, hålslagare och häftapparat. En Bullet Journal eller kalender på bordet gör att du kan hålla koll på deadlines och planera dina dagar.

Hörlurar. Perfekt när du själv får bestämma, antingen för att lyssna på musik eller för att stänga ute ljud. Även användbara vid onlinemöten eller samtal; du hör bättre, du hörs bättre och har händerna fria – winwin.

Tillgänglig kaffekopp (ditt kaffe, snarare än kontorets automatkaffe) eller vattenflaska. Det mesta som är drickbart, gott och tillgängligt kan göra att du behåller koncentrationen längre. När du ska äta bör du lämna datorn men ibland känns det mer effektivt att äta framför skärmen.

Öka mysfaktorn. Med ljus (eventuellt med doft), en mjuk filt att vira in dig i, fina blommor eller växter, inramade bilder eller kanske en inspirerande anslagstavla.

Åtta tips på bra rutiner när du jobbar hemifrån

En morgonrutin för att komma in i rätt mindset: Gå upp tidigt, ät en stadig frukost, borsta tänderna, eventuellt sminka dig och byt om från pyjamas till “riktiga kläder”. Alla dessa småsaker gör mycket för att få en “seriös” känsla under dagen. 

Promenera till och från kontoret. Ta en promenad på morgonen och en på eftermiddagen för att signalera till kroppen att “nu börjar (och slutar) arbetsdagen”. 

Sätt tydliga mål och deadlines. Det hjälper dig att prioritera dagens uppgifter och därmed nå framgång – som enligt den introverta kan vara att man håller sitt schema och mål. Checka av under dagen för att se hur det går.

Effektiva timmar. När på dagen är du som mest effektiv? Du kanske vet med dig att du blir trött på eftermiddagen och börjar koppla bort arbetet redan efter lunch – planera då in de stora uppgifterna på förmiddagen!

Öka fokus med Pomodoro-metoden. Det innebär 25 minuters koncentrerat arbete följt av 5 minuters paus, repeterat 4 gånger och avslutas med en 15-30 minuters paus. Genom denna metod kan du fokusera på en uppgift i taget, något vi introverta är duktiga på, och slutföra den mer tidseffektivt.

Regelbundna pauser på bestämda tider. Det är bra att ta en bensträckare då och då, men gör det inte för ofta. Men lunch- och fikapaus är självklart givet under  arbetsdagen. Passa på att ring en vän, sätt igång ett tvätt- eller diskmaskin, hämta något att dricka – något som inte har med jobb att göra.

Angående pausen, passa på att äta. Att jobba hemifrån innebär närhet till kylskåp och skafferi. Men det innebär inte att du ska småäta hela tiden. Ät i stället på bestämda tider, din mage kommer tacka dig! Och, ärligt – det har inte kommit några nya matvaror bara för att du öppnar dörren till skafferiet varje timme (såvida du inte går och handlar under en paus).

Variera din arbetsmiljö. Brukar du sitta i soffan med datorn på fritiden – sätt dig då vid skrivbordet när du jobbar. Perfekta hemmakontor kan också vara vid matbordet eller i sängen. Räcker wifi till balkongen, så sitt där ett tag. Introverta är ofta kreativa så om du tänker ett tag kommer du nog på fler platser. 

Ta reda på vad som fungerar för just dig

Vi är alla olika och det går inte att beskriva ett hemmakontor som passar samtliga introverta personer. Genom att fundera på dessa frågor kan du komma några steg på vägen till att klura ut vad som fungerar bäst för just dig: 

Vilket humör har jag under dagen och hur känns energinivån? Vad är jag allra bäst på och hur kan jag använda det i mitt arbete? Vad vill och behöver jag ha omkring mig för att göra ett så bra jobb som möjligt? Vilka arbetsvanor skulle jag kunna förbättra till det bättre och hur kan jag göra detta?

Skapa ditt perfekta hemmakontor som introvert

Hur jobbar du? Hör av dig till oss!

Har du möjlighet att jobba hemifrån? Har du fler tips, förutom de vi delat med oss, på prylar eller rutiner som kan bidra till perfekta hemmakontor? Själva brukar vi ha en tidig morgonrutin, sätta deadlines och mål samt använda våra mest effektiva timmar – vilket är på förmiddagen.

Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.