Fem introverta karaktärer som vi relaterar till

Minst en tredjedel av jordens befolkning är introverta. Nu när det är mer aktuellt än någonsin att hålla avstånd till varandra i och med Corona-viruset (Covid-19) är det många som söker sällskap i film, serier och böcker. Men om vi ber dig att räkna upp 5 introverta karaktärer från film, tv och böcker – skulle du lyckas med det? Det är svårt, det håller vi med om. För tänk efter; visst verkar de flesta karaktärer ofta vara utåtriktade, sociala och öppna? Som introvert är det alltså lätt att känna sig glömd.

Vi tycker absolut att det behövs fler karaktärer i film, tv och böcker som är introverta. Välskrivna karaktärer som sprider budskapet och bevisar att det inte är fel att vara introvert, att du också är normal, att du har rätt att vara tystlåten, försiktig – eller vad du nu än är. För det är viktigt att känna att det är okej att vara den du faktiskt är.

Här har vi satt ihop en lista på våra fem favoritkaraktärer som är introverta och får oss att känna oss sedda:

Sheldon Cooper (sitcom-serien The Big Bang Theory)

Sheldon är doktor i teoretisk partikelfysik på ett universitet och kämpar dagligen med de sociala koderna. Han värdesätter kunskap och logik och är mer intresserad av idéer och teorier än att interagera med andra. Sheldon anses vara skeptisk och lättprovocerad men han är även en bra vän och utvecklar under seriens gång en bättre förståelse för förhållanden och mänsklig interaktion.

Amelie Poluain (franska romcom-filmen Le fabuleux destin d’Amélie Poulain)

Amelie är den blyga och uppmärksamma unga franska servitrisen som med sin livliga fantasi bestämmer sig för att förbättra livet för personer i sin omgivning – på sitt egna lite annorlunda sätt. Utåt sett verkar hon lycklig men hon lever mer isolerat än hon vill och hon längtar efter någon att älska, som vi alla gör. Amelie ger oss hopp om att hitta någon att älska som är precis som oss själva, bara man är lite modig.

Matilda Wormwood (barnboken Matilda av Roald Dahl och familjefilmen)

Flickan och det lilla geniet Matilda växer upp med en familj som tycker hon är konstig. Hon söker istället sig till böckernas värld. När hon börjar skolan möts hon en lärarinna som uppmuntrar hennes läsning och klasskamrater som retas. Genom sin läsning och stora portion fantasi upptäcker hon sina magiska krafter som får henne att kämpa mot sina mobbare.

Jonathan Byers (sci fi-serien Stranger Things)

Jonathan behöver inte säga så mycket för att kännas relaterbar för introverta. Han är den som blir retad, har svårt att lita på någon och har därmed inte några vänner. Sin kamera har han med sig vart han är går och genom den observerar han andra människor. Hans självförtroende växer när han tar hand om sin familj och han blir en källa till stöd för människor omkring sig.

Bella Swan (bokserien The Twilight Saga av Stephenie Meyer och fantasyfilmerna)

Bella är den 17-åriga tjejen som inte riktigt hittar sin plats när hon flyttat till sin pappa i en småstad. På den nya skolan får hon några vänner men hon är mer fascinerad av den mystiska Edward Cullen som hon blir förälskad i. Utåt sett kan Bella verka tråkig och tyst men hennes närmsta vänner vet att hon inte gillar stora grupper med folk och helt enkelt föredrar att vara hemma framför att gå ut.

Känner du igen dig i någon av dessa karaktärer? Vilka andra introverta karaktärer kommer du på och skulle du vilja lägga till i denna lista? 

Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.