Personlighetstester har du säkert hört talas om tidigare. De finns ju lite överallt – i rekryteringsprocesser, kvällstidningar och sociala medier. Du kanske rent av har gjort en eller annan. Resultatet kan ha blivit en färg (“Grön”), din specifika roll i en grupp (“Samordnaren”)  eller en konstig bokstavskod som du inte riktigt förstår vad den innebär (“INFP”).

Men hur mycket kan du lita på sådana här tester? De känns väldigt generaliserande, hur mycket sanning ligger det egentligen i resultaten?

Vi två som driver The Fine Line är introverta. Det har vi vetat länge. Därför bestämde vi oss för att göra ett personlighetstest för att se om vi kunde lära oss mer om oss själva än det vi redan visste. Lite längre ner i artikeln kan ni läsa vårt resultat och våra tankar om det. 

Men först, låt oss djupdyka i det här med personlighetstester.

Lär känna dig själv bättre

Resultatet du får efter att ha gjort ett personlighetstest kan du få användning av oavsett situation. Det handlar om att du lär dig mer om dig själv. Så om du känner dig vilsen, osäker eller har svårt att beskriva din personlighet (till exempel vid arbetsintervjuer) kan såna här tester dig få dig att bli mer medveten om dina personlighetsdrag.

Självklart finns det några ovissheter

Resultatet bör tas med en nypa salt. Du beter dig ju inte alltid exakt likadant. Olika personer, situationer eller till och med trauman kan få oss att ändra vårt beteende, vilket också kan bidra till att du får ett annat resultat nästa gång du gör ett personlighetstest.

Men om du är ärlig när du svarar på frågorna borde du ändå få ett resultat som stämmer någorlunda med verkligheten. Fundera inte så länge på hur du ska svara, utan var spontan och gå på magkänslan. Och kom ihåg – det finns inget rätt eller fel när det gäller personligheter!

Vi valde 16Personalities-testet

Testet vi valde att göra heter 16 Personalities. Det är en kombination av Myers-Briggs Type Indicator (som i sin tur är baserat på Carl Jungs personlighetsteorier, han som lanserade begreppet introvert) och The Big Five Personality Traits (Femfaktorsteorin på svenska, där man särskiljer fem faktorer som styr olika personlighetsdrag). 

Läs mer: Teorin bakom 16 Personalities

Nu gör vi testet!

Resultat av personlighetstest introvert

Resultat för Josefine (kort sammanfattat): Försvararen

Efter avslutat test fick Josefine resultatet Försvararen, ISFJ-T, vilket står för Introvert (I), Sensing (S), Feeling (F), Judging (J) och Turbulent (-T). Försvararen kännetecknas bland annat av en välutvecklad social kompetens, lojalitet och känslighet.

För försvararen kan det innebära:

  • att de har ett bra minne, kommer ihåg människor och lägger märke till detaljer som personer berättar om sitt liv
  • att de tar personligt ansvar för sina uppgifter och ser till att få sitt jobb klart i tid och strävar efter att överträffa förväntningar
  • att trots sitt sociala yttre kan de bära på många olika känslor samtidigt, som sällan vädras och visas för andra personer

Läs mer: ISFJ, personlighetstypen Försvararen

Resultatet för Caroline (kort sammanfattat): Logistikern

Caroline fick resultatet Logistikern, ISTJ-T, vilket står för Introvert (I), Sensing (S), Thinker (T), Judging (J) och Turbulent (-T). Kännetecknande för Logistiker är bland annat integritet, praktisk logik och en stark pliktkänsla.

Logistikern föredrar därför:

  • att arbeta självständigt, utan att behöva förlita sig på någon eller något annat
  • att analysera sin omgivning och kontrollera fakta för att komma fram till praktiska åtgärder
  • att följa etablerade regler och riktlinjer, kosta vad det kosta vill, och att göra det man sagt att man ska göra

Läs mer: ISTJ, personlighetstypen Logistikern

Nå, vad tycker vi om våra resultat?

Josefine: Mycket av det som står om min personlighet stämmer såklart med hur jag upplever det. Till exempel att jag har en hög social kompetens, vilket jag även kan få höra ibland. Enligt testet fattar jag beslut genom mina känslor – det visste inte jag låg i min natur. Däremot vet jag sedan tidigare att jag “känner” väldigt mycket – till exempel att jag frågar “hur känner du för det?” istället för “hur tänker du?”.

Caroline: När jag läst mer om min personlighetstyp är det mycket som stämmer med verkligheten. Att jag är till exempel är en planerande person som gillar konkret fakta, och gärna provar saker själv innan jag ber om hjälp. Däremot har jag inte tidigare reflekterat över att jag tenderar att fatta beslut genom att tänka över de snarare än att känna efter vad jag tycker.

Vad skiljer oss två åt?

Det finns vissa likheter mellan våra resultat, till exempel att vi är mycket introverta, men även en del skillnader. Våra taktiker för arbete och beslutfattande är för oss båda åt det planerande hållet snarare än det sökande och spontana. Vi båda drar även mot det försiktiga hållet snarare än det självsäkra när det gäller hur trygga vi känner oss i våra beslut och förmågor. Sättet vi fattar beslut och hanterar känslor, skiljer sig däremot väldigt mycket mellan oss. Kort sagt kan man säga att en av oss tar beslut med hjärnan, den andra med hjärtat.

Risken med personlighetstester

Testerna kan leda till att vi börjar kategorisera och sätta etiketter på varandra. Vi möter en person, placerar den i ett fack och behandlar den utifrån de egenskaper vi tror att den har istället för de den verkligen har. Eller att vi till och med över- eller underskattar oss själva och våra förmågor utifrån resultatet vi fått. 

Men som sagt, resultatet på personlighetstester ska inte tas på för stort allvar. Det kanske snarare är ett underhållande samtalsämne på fikarasten än något stort och avgörande.

Har du gjort personlighetstester, och kanske specifik 16Personalities, någon gång? Dela gärna med dig av vilken typ du blev!

Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.