Hej då, måndagsångest! Så skapar du den bästa starten på veckan

Tillhör du den skaran personer som vaknar motiverad tidigt på måndagsmorgonen, som känner sig positiv inför det som ska göras under veckan och som älskar tanken på en nystart? Eller bävar du snarare över att behöva väckas tidigt av väckarklockan, känner dig deppig över allt du måste göra och nästan önskar att måndagar ibland bara försvann från kalendern?

Det kan finnas många olika anledningar till att inte se fram emot måndagar, att få måndagsångest. Varje måndag är det ju som allra längst till den kommande helgen. Att ha måndagsångest och den där känslan av “är det inte helg snart?” är vanligare än vad du kan tro. 

Men, vad är egentligen ångest?

Att ha ångest innebär att du upplever en oro eller rädsla inför något. De flesta har någon gång i sitt liv känt av det i olika skalor. Det kan vara inför en speciell händelse som är över fort eller så kan ångesten sträcka sig över en längre tidsperiod och påverka en större del av livet. 

Du kanske inte trivs i skolan eller på jobbet, eller så är du nervös eller orolig inför en speciell händelse, som att tal inför en grupp människor. Du blir ledsen när du känner känner ett behov att bära en mask inför andra personer och därmed inte kan vara dig själv. 

Hjärtat slår fortare, du blir yr, börjar svettas eller känner dig darrig. Symptomen för ångest är många och kan upplevas olika för olika människor. När symtomen väl kommer känns det riktigt jobbigt. Men det du behöver komma ihåg är att det är okej att känna ångest.

Det är okej, på riktigt.

För det är inte något fel på dig. Det är naturligt att få ångest; det är ju kroppens sätt att förbereda dig för en viktig situation. Men vi vet att insikten om detta tyvärr inte gör så att ångest helt plötsligt går över.

Ångest för introverta

Introverta personer kan uppleva ångest precis som alla andra. Vi föredrar till exempel att skriva istället för att tala muntligen, så telefonsamtal kan upplevas ångestladdade. Vi är även duktiga på att bära en mask – att låtsas vara någon vi inte är  – för att passa in i samhällsnormer. Det tar mycket på våra krafter, att inte kunna slappna av och bara vara, särskilt om man ständigt gör det i skolan eller på jobbet. Då kommer måndagsångesten som ett paket med posten, särskilt när vi kunnat vara oss själva under helgen.

Så här kan du som är introvert undvika måndagsångest…

…Redan på söndagen

  • Ta en self care-söndag. Tänk inte för långt i förväg utan försök vara närvarande i nuet på söndagen. Fokusera på det som gör dig glad och som du mår bra av, till exempel ett långt bad, en skön promenad eller en rolig film med favoritsnackset.
  • Se till att ha något att längta till i veckan. Skapa lite vardagslyx genom att planera in en god frukost, mysa till det med en långfilm, beställ hem middag eller gör något så enkelt som att köpa en chokladkaka du är nyfiken på. Skriv upp det i din kalender eller Bullet Journal för att komma ihåg det.
  • Varva ner i tid på kvällen. Stäng av dator och mobil på kvällen, drick örtte, tänd lite mysbelysning och läs en bok eller tidning. Lägg dig relativt tidigt – även om du inte är trött. Du kommer tacka dig själv på måndagsmorgonen.

… På måndag morgon

  • Var medveten om ditt inställning.  Istället för att tänka “Jaha, och så var det måndag igen, då” – se det som en ny chans. Du kan göra den här veckan oslagbar! Ta reda på vad du gillar att göra mest på måndagar och inför “bra start på veckan”-rutiner att använda om det måndagsångesten börjar göra sig påmind.
  • Låt produktiviteten flöda. Genom att slutföra uppgifter under morgontimmarna så är det lättare att fortsätta i samma riktning och vara fortsatt produktiv. Det kan vara allt ifrån basic saker som att bädda sängen och äta frukost eller någon liten uppgift på jobbet eller skolan. Har du klarat av en uppgift vill du ofta göra fler.
  • Jobba med Pomodoro-metoden. Om det börjar kännas jobbigt kan det vara motiverande att jobba i tidsbestämda pass (25 minuter följt av 5 minuter paus) – och fokusera på varje litet pass istället för att tänka att du ska jobba en hel dag. 

Några sista tips om måndagsångest

Förutom tipsen ovan så tycker vi även att det är viktigt att komma ihåg att måndagsångesten går att övervinna. Du kan genom förberedelse lägga banan för en bättre start på veckan. Försök avsluta fredagen på jobbet eller skolan på bästa sätt för att hjälpa ditt framtida jag. Det kan innebära att du avslutar dina krävande uppgifter först, städar undan på din arbetsplats och optimerar för att du ska få en så bra start på veckan som möjligt.

Brukar du uppleva måndagsångest? Har du några knep som du använder och som du vill dela med dig av? Skriv det gärna i en kommentar så vi andra kan prova!

Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.