använd en bullet journal

Du har införskaffat dig en skrivbok och några pennor. Du har läst på om bland annat daily log, collections och bestämt dina bullets. Du har slagit upp första sidan i din Bullet Journal och är redo att börja. Men nästa steg: använd en Bullet Journal – hur gör du det?

I vår artikelserie om Bullet Journal (förkortat BuJo) har vi tidigare berättat om hur metoden fungerar och vad som kan behövas för att skapa din egna BuJo. Vi har även gått igenom vilka delar en Bullet Journal kan bestå av och hur du gör den personlig.

Slutligen, i den här fjärde och avslutande delen i artikelserien går vi igenom rent praktiskt hur du kan använda din BuJo i vardagen – det är ju det den är till för. 

Läs mer: Så skapar du en Bullet Journal: Del 1 – Teorin bakom metoden
Läs mer: Så skapar du en Bullet Journal: Del 2 – BuJo Basics 
Läs mer: Så skapar du en Bullet Journal: Del 3 – Gör din BuJo personlig

Din Bullet Journal ska vara din bästa vän

Den peppar dig, den hjälper dig att uppnå dina mål, att få struktur och ordning, hålla dig fokuserad och uppfylla dina drömmar. Allt detta låter bra, men vad ska jag börja med, kanske du frågar dig själv?

Börja smått, blir vårt svar. Till BuJo-nybörjare rekommenderar vi följande delar:

  • Key (förklaring) över de Bullets (symboler/ikoner som används för att markera olika saker) du vill använda
  • Future log eller Årsöversikt för att kunna planera långt fram
  • Monthly log (gärna med månadsmål) för att få koll på en aktuell månad i taget
  • Weekly log för att få en överblick över och kunna planera en vecka i taget
  • Daily log för dagens uppgifter, anteckningar eller händelser


Mer än så behöver du faktiskt inte. Detta är liksom the basics. För att se exempel på hur de olika delarna kan se ut kan du googla eller söka upp deras respektive hashtags på Instagram. För det finns massor och åter massor av material där som du kan hitta inspiration från.

använd en bullet journal

Så använder du din Bullet Journal

Bullet Journal är en metod för struktur och effektivitet i vardagen. Men hur ska du då göra för att använda din Bullet Journal varje dag

Det handlar om att regelbundet och med full medvetenhet få in din Bullet Journal som en del i ditt liv. Om du använder du din BuJo regelbundet för att skriva i, planera och checka av saker under en längre tid blir det en vana och något du gör utan att tänka på. Det kan vara så att du till en början kan behöva ta med dig den överallt. 

Detta betyder att om du…

… Ska lämna hemmet och kanske kommer behöva anteckna något – ta då med din BuJo istället för att skriva det i mobilen
… Sitter på kontoret och brukar få idéer du vill anteckna – skriv det då i din Bullet Journal istället för på en post it-lapp
Vill boka in en fika med bästa kompisen och du brukar kika i kalendern – bläddra då fram din kalenderöversikt i din BuJo istället

Meningen med Bullet Journal är ju att samla det du vanligtvis skulle skriva i mobilen, på små lappar, i kalendern eller i andra anteckningsböcker – på ett och samma ställe. Mindre saker att hålla ordning på ger bättre struktur och mer koll på läget, helt enkelt!

Var inte rädd för att börja

Det är viktigt att inte fastna för mycket när du letar efter inspiration. Det viktigaste med din BuJo är att den är anpassad efter dig och dina behov. Så fundera över om du verkligen behöver alla de delar som du hittar när du letar inspiration. Du kan även göra din Bullet Journal personlig genom att skapa vad som helst. Listor, anteckningar, illustrationer… bara fantasin sätter stopp.

Läs mer: Bullet Journal-metoden av Ryder Carroll

använd en bullet journal

Våra 5 bästa tips till dig som är nybörjare i BuJo-världen

  1. Leta efter inspiration om du känner dig helt vilsen. Google is the answer to everything
  2. Börja basic; en enkel skrivbok och svart penna duger gott och väl
  3. Sänk kraven, kom ihåg att det hellre ska vara effektivt än tidskrävande och “snyggt”
  4. Testa dig fram och utvärdera, vad fungerar och vad fungerar inte
  5. Använd din Bullet Journal regelbundet, varje dag

En gåva till dig

Som en kom igång-present till dig som vill börja med din första BuJo har vi skapat en sammanställning över vad vi tycker du kan ha mest användning av när det gäller Bullet Journal. 

Till presenten! 😀

Nu när vi gått igenom hur du skapar en egen Bullet Journal finns det bara en sista sak vi kan fråga dig: Är du redo att starta din BuJo-resa och börja använda din Bullet Journal?