Bullet Journal för nybörjare

När du letar efter information om det analoga planeringssystemet Bullet Journal är det lätt att stötta på begrepp som trackers, brain dump, tacksamhetslista eller ekonomiöversikt. I den här artikeln delar vi med oss av tips om Bullet Journal för nybörjare och ger exempel på hur du gör din BuJo personlig. 

Den första delen i vår Bullet Journal-serie handlar om vad som kan behövas för att skapa en Bullet Journal. I den andra visar vi vad en BuJo kan bestå av, de så kallade core-collections (kärnsamlingarna). I den här delen – den tredje – fördjupar vi oss i övriga collections, eller samlingar på svenska. Vi tar upp vilka andra collections som vi upplever är de vanligaste och vad de kan bestå av.

↠ Läs mer: Så skapar du en Bullet Journal: Del 1 – Teorin bakom metoden
↠ Läs mer: Så skapar du en Bullet Journal: Del 2 – BuJo Basics 

Collections (samlingar) – information som hör ihop

En Bullet Journal består alltså av olika samlingar. Core-collections är själva kärnan, det är det enklaste att börja med inom Bullet Journal för nybörjare, medan en övrig collection är en samling information som hör ihop.

Bullet Journal för nybörjare

Populära collections

Trackers 

För att dokumentera eller mäta något. Vad du vill mäta bestämmer du själv, vanligast är bland annat personliga vanor, humör, sömn, vattenintag eller träning. Trackers hjälper dig att hitta mönster i det du vill mäta men även att få dig motiverad. Dricker du till exempel mer vatten under dagen när du tränar? Har din sömn och ditt humör något med varandra att göra? Exempel på en habit tracker kan du se i bilden ovan.

Anteckningar

Det kan alltid vara bra att ha plats för vanliga anteckningar i din BuJo. Du kan ju komma på saker under dagen som du vill notera för att komma ihåg det. Detta kan du exempelvis skriva ner i din Daily log, eller så samlar du alla sådana här “måste skriva ner så jag inte glömmer det”-anteckningar på en och samma sida – något som kallas för Brain Dump.

Dagbok

Hur – eller om – du vill implementera dagboksskrivande i din BuJo bestämmer du helt själv. Kanske vill du varje kväll sammanfatta dagen i form av några rader i din Daily Log? Kanske tillägnar du några sidor åt endast dagboksanteckningar eller så skriver du en tacksamhetslista? Huvudsaken är att om du känner ett behov att föra dagbok i din Bullet Journal – då skapar du plats för detta.

Minnen

Att titta tillbaka i sin Bullet Journal kan vara kul ibland. Dels för att se hur utvecklingen av just din BuJo har sett ut men också för att gå tillbaka och minnas. Beroende på hur du lagt upp din Bullet Journal och hur mycket du faktiskt antecknar varje dag så vill du kanske ha speciella “minnessidor” där du samlar minnen. Du kan klistra in fysiska objekt som hjälper dig att minnas, eller så skriver du helt enkelt ner det du vill minnas. Det är även populärt att göra en lista över saker man skulle vilja göra, en så kallad Bucket List. 

Listor

Om du är en sån person som gärna gör listor och dokumenterar det du gör kommer du förmodligen uppskatta de här sortens listor. Du kan till exempel skriva ner de böcker, filmer eller serier som du antingen vill läsa/se eller som du redan läst eller sett. För att undvika stress med matlagning kan det vara smart att skriva ner vad du tänker äta under en vecka. Exempel på en matsedel kan du se i bilden nedan.

Budget och ekonomiöversikt

Du kan ha en budget eller ekonomiöversikt i din BuJo. Genom små, enkla medel kan du se vad du lägger mest pengar på under månaden, vilka återkommande utgifter du har, hur det går med sparandet och över din ekonomi. Mer avancerade beräkningar och jämförelser passar kanske bättre i digital form, men om du har översikten i din Bullet Journal så har du den alltid lättillgänglig.

Bullet Journal för nybörjare

Detta är bara några förslag på olika Collections

Det kan låta rörigt och omvälvande när du läser om de olika delarna som en Bullet Journal kan bestå av. Men som vi skrivit tidigare – du bestämmer helt själv vad du vill använda. Collections är det som skräddarsyr din BuJo för att passa just dig, ditt liv och dina behov. Du vet inte vilka som fungerar bra för just dig förrän du provat de.

Det här om att dekorera sin BuJo och att göra den “fin”

Du behöver faktiskt inte ägna timmar åt att göra din Bullet Journal “fin”. Faktiskt. Men det är lätt att tro det när man söker efter BuJo-inspiration på nätet. Särskilt när man söker efter inspiration om Bullet Journal för nybörjare. Och det här är en av anledningarna till att vi upplever att sociala medier faktiskt ibland kan stjälpa snarare än hjälpa. När Instagram-flödet bombarderas av vackra Bullet Journals med omfattande illustrationer, washi-tejp, tidningsurklipp, färger, klistermärken och snirkliga handstilar – då är det inte så konstigt att vi tror att det är så de ska se ut. Och, pang! Där kom prestationsångesten som ett brev med posten. 

↠ Se mer: What I was doing wrong in my bullet journal – Rachael Stephen

Vad som är fint är ju även en tolkningsfråga. Bakom det fina döljer sig kanske flera timmars hårt arbete för att göra det perfekta Bullet Journal-uppslaget att visa upp på Instagram. Blod, svett och tårar, du vet (fast utan blod, förhoppningsvis, om det inte är så att man skurit sig på pappret). Den där bilden på Instagram kan dessutom inte berätta hur användbart det där BuJo-uppslaget faktiskt är, eller hur? Så, prova dig fram för att hitta det du gillar och det som fungerar för just dig.

Funktion framför formgivning, alltså

Men kom ihåg, till och med Bullet Journal-skaparen Ryder Carroll påpekar att risken med att dela med dig av bilder på din BuJo, är att det blir ett slags framträdande snarare än en metod som faktiskt fungerar för dig. Det kreativa du vill få utlopp för ska inte ta över det som är viktigast med din BuJo; nämligen att hjälpa dig att få struktur i din vardag.

Vill du lära dig ännu mer om Bullet Journal?

Nästa del i vår artikelserie om hur du skapar en Bullet Journal blir även den sista. Då kommer vi sammanfatta serien och dela med oss av våra allra bästa tips till dig som är nybörjare i BuJo-världen. 

Använder du en Bullet Journal? Vilka slags Collections känner du passar dig bäst, och har du förslag på andra Collections som vi inte tar upp i den här artikeln? Berätta gärna i en kommentar om du har några tips eller knep om Bullet Journal för nybörjare att dela med dig av!

Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.