Saker du kan göra för att bli av med höstdepp

Vad tänker du på när du inser att det är höst och att vintern snart är här? Är det sköna tröjor, raggsockor, mysiga filtar, en varm kopp te (eller flera), tända ljus, chailatte och pepparkakor? Eller tänker du istället på höstlöv, envis blåst och kallt regn, kortare dagar, isiga bilrutor, en trötthet som aldrig verkar ge med sig samt en motivation som är som bortsprungen? 

Det här är artikeln för just dig som behöver lite pepp för de mörka månaderna!

Fokusera på det positiva

Du är inte ensam om att uppleva att energin, inspirationen och glädjen försvinner under de kalla månaderna. Vi isolerar ju oss också mer under vinterhalvåret, när värmen inomhus lockar mer än mörkret och kylan utomhus. Så det är lätt att associera hösten och vintern med något negativt. Men egentligen så är de ju inte det. Det handlar snarare om vilket perspektiv du har och hur du ser på saker och ting, eller hur? Skifta fokus – istället för att titta på allt som är negativt, titta på det som är positivt och vilka möjligheter du får.

Vi har samlat våra bästa tips på hur du kan skapa guldkant i vardagen för att inse att hösten och vintern faktiskt kan vara rätt så bra årstider, trots allt. Det handlar om att vända höstdepp till pepp och få in mer hygge i livet: skapa en skön stämning och en mysig känsla – ta vara på nuet och skapa minnen.

7 saker du kan göra för att bli av med höstdepp

7 saker du kan göra för att välkomna de mörka månaderna

  • Höj mysfaktorn hemma. Välkomna hösten genom att göra en förändring hemma; nya textilier, ta fram stämningsfulla ljuslyktor och byt ut bilder i dina fotoramar. Kanske rent utav göra en rensning hemma?
  • Lär dig något nytt och var kreativ. Medan naturen ute förändras, vill vi oftast förändras med den. Gå en webbkurs inom ett intressant område eller upptäck nya poddar att lyssna på. Skapa ett DIY-projekt – till exempel virka eller sticka – eller gör dekorationer av det naturen erbjuder, som kottar, ekollon eller fina löv.
  • Ha något att se fram emot. Boka in roliga saker i din almanacka. Det kan vara allt från att fira att det är helg eller en högtid, uppmärksamma en födelsedag eller någon aktivitet med dina favoritmänniskor. Eller något så enkelt som att köpa en ny chokladkaka att prova till helgen?
  • Utforska råvaror i säsong. Besök en lokal matmarknad och köp något du inte köper så ofta. Laga en riktigt god middag och njut av den en vardagskväll i skenet av tända ljus på bordet. Se också över din kost och överväg att köpa vitaminer som kan behövas under de mörkare månaderna, som D-vitamin och järn.
  • Få igång blodcirkulationen. Aktivera din kropp, det mår både kroppen och knoppen bra av. När många andra håller sig inomhus på grund av kallare väder kan vi introverta passa på att ge oss ut på en frisk promenad som ger oss rosiga kinder. 
  • Fånga solljuset. Solljuset har en uppiggande effekt, så försök vara utomhus varje dag, helst vid lunchtid när det är som ljusast på dagen. Ta på dig dina skönaste ytterkläder, sätt dig på en bänk och gör det vi introverta är bra på – nämligen att observera.
  • Ta hand om dig själv. Utnyttja möjligheten att stanna inne en hel dag utan att ha dåligt samvete, du har en bra ursäkt att stanna hemma när det är ruggigt ute. Ta ett varmt bubbelbad med en bra bok och dina favoritprodukter, kura ihop under en filt i soffan och sträcktitta på en serie, tänt levande ljus, drick en kopp varm choklad och ät en stor bit äppelpaj – bara för att du kan (och vill). 

Är du peppad?

Vad sägs om att vi gör en deal? Innan nyårsafton ska vi ha gjort 4 saker på den här listan, det kan bli en bra start på det nya året. Kommer du på andra aktiviteter eller saker som skapar den där riktigt mysiga känslan? Dela med dig av det i kommentarsfältet nedan!

Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.