TED-talks för introverta

Är du introvert och känner att du skulle behöva lite extra inspiration just nu? Eller vill du lära dig något nytt? Har du kanske dessutom lite ont om tid just nu eller bara vill få information snabbt? Då är den här artikeln perfekt för dig! 

Här tipsar vi om fem så kallade TED-talks (= inspirerande online-föredrag i videoformat på max 18 minuter) som du bara måste se. De ger den där precis lagoma nivå av inspirationsboosten och insikten som kan behövas ibland, och är särskilt relevanta för dig som är introvert.

Fem TED-talks för introverta

Activism needs introverts – Sarah Corbett
För många av oss betyder aktivism höga protester, marschtåg eller en uppsökande och social aktivitet. Det här kan upplevas som skrämmande och stressigt för personer som är introverta, som därför drar sig för att delta. Men – aktivism måste inte vara så! Faktum är ju att vi introverta också vill bidra, vi vill förändra världen och sprida bra budskap. I sitt TED-talk introducerar Sarah Corbett oss för “craftivism”. Med handarbeten, till exempel broderi, saktar hon ner tempot och tänker djupare på problemet för att kunna möta allmänheten på ett lite mer försiktigare sätt.

↠ Vårt favorit-citat: “Introverts […], I know you like being on your own, I know you like being in your head, but activism needs you. So sometimes you’ve got to get out there.”

The power of introverts – Susan Cain
Susan Cain, författare till boken “Tyst – de introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns”, berättar sin historia och delar med sig av sitt bagage; att vara introvert som barn och hur hon anpassade sig för att passa in i en värld där extroversion var (och fortfarande verkar vara) idealet. I sitt tal berättar hon vad introversion är – och inte är – och hur introverta personer som känner sig tvungna att “passa in” kan känna sig berövade på sin introverta kraft.  

↠ Vårt favorit-citat: “Why are we making these introverts feel so guilty about wanting to just go off by themselves some of the time?”
↠ Bonus-tips: Blueprint for a quiet revolution – Susan Cain

My year of saying yes to everything – Shonda Rhimes
En framgångsrik manusförfattare som skapat serier som Grey’s Anatomy och Scandal måste väl ändå leva drömlivet? Inte nödvändigtvis. Shonda Rhimes drabbas av panikattacker före intervjuer, hon anställde en publicist för att slippa offentliga framträdanden och är i själva verket introvert. Här berättar hon om vad som hände när hon bestämde sig för att säga Ja till allt som hon var rädd för och hur det förändrade hennes liv.

↠ Vårt favorit-citat: ”Work doesn’t work without play”

Who are you, really? The puzzle of personality – Brian Little
När man pratar om personligheter tar man ofta upp fem olika drag; öppenhet, samvetsgrannhet, extraversion, tillmötesgående och neuroticism. Dessa drag pratar Brain Little  om och han förklarar tydligt skillnaden mellan introverta och extroverta; det handlar om den optimala nivån av stimulans. Personligheten är del skapad av gener och dels av miljö – och detta är bara en liten del av den vi är. Brians TED-talk blir som en påminnelse om att även när du som är introvert känner dig udda och inte passar in så är det okej att var den du är. 

↠ Vårt favorit-citat: ”Your personality is not who you are”
↠ Bonus-tips: Confessions of a passionate introvert – Brian Little

The art of being yourself – Caroline McHugh
Enligt Caroline McHugh finns det två typer av människor: De personer som insett vilka krafter universum skänkt de och hur man kan ta tillvara på dessa – och de personer som inte insett detta. Hennes budskap är att man duger som man är. Du måste bara komma på vem du är först. När du vet det är det lättare att inte bry dig så mycket om vad andra tycker och tänker om dig – och bara vara dig själv.

↠ Vårt favorit-citat: ”Humility is not thinking less of yourself. Humility is thinking about yourself less.”

Har du sett någon av dessa TED-talks eller någon annan som du vill tipsa oss om? Vågar du kanske gissa vilken av de fem ovan som är våran favorit? 

Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.