När du ska skapa en Bullet Journal (BuJo) är det lätt att känna dig överväldigad. Vilka är egentligen grunddelarna i Bullet Journal som kan vara bra att känna till? Och vad betyder till exempel begrepp som weekly log, index och future log? Oroa dig inte! Det är precis vad du kan lära dig mer om i denna artikel – del 2 i vår artikelserie om hur du skapar en Bullet Journal.
↠ Läs mer: Så skapar du en Bullet Journal: Del 1 – Teorin bakom metoden
Vilka delar består en Bullet Journal av?
I första delen gick vi igenom metoden bakom Bullet Journal och vad som kan behövas för att skapa en Bullet Journal. I den här artikeln ställer vi oss frågorna “Vilka delar består en Bullet Journal av, enligt Ryder Carroll (grundaren till Bullet Journal-metoden och författare till boken med samma namn), och hur används de?”. Du kommer även få lära dig hur du lägger upp innehållet och se exempel från våra egna Bullet Journals.
Bullets & Key
Bullets är symboler, ikoner eller tecken som används för att markera olika saker. Det kan vara en prick för uppgifter, ett streck för anteckningar och en cirkel för händelser. Gör så det passar dig – så att du vet vad de olika symbolerna står för. Många ritar upp en så kallad Key på den första sidan i sin BuJo för att hålla reda på vad symbolerna betyder.
Index
Innehållsförteckningen i din Bullet Journal, som brukar finnas längst fram. Oftast finns det ingen färdig i anteckningsböcker, så du får fylla på den själv allt eftersom du fyller i din BuJo så blir det lätt att hitta i boken. Glöm inte att sätta siffror på varje sida när du ska skapa en Bullet Journal, så blir det ännu enklare att använda index!
Future log
Framtidsöversikt eller årsöversikt för att kunna planera långt fram. Genom att rita upp ett helt år – eller halvår – i taget kan du placera ut händelser eller uppgifter i förväg. Ta för vana att alltid titta i årsöversikten vid månadsskiftet så du inte missar något viktigt.
Monthly log
Månadsöversikt för att ha koll på den aktuella månaden. Består ofta av någon sorts kalender och en lista på månadens mål eller uppgifter. Med en översikt för hela månaden är det lätt att planera och placera ut kommande event eller uppgifter.
Weekly log
Veckoplanering eller veckoöversikt. Att rita upp en vecka i taget är något som Ryder Caroll inte pratar om och inte har skrivit om i boken, så det är något som communityt har hittat på själva. Genom att rita upp en vecka i taget blir det enkelt att planera kortsiktigt. Du kan även bryta ner dina månadsmål till konkreta uppgifter och dagliga aktiviteter och placera ut under veckan.
Daily log
Dagsplanering, som kan se annorlunda ut beroende på vad som fungerar för dig. Här skriver du ner dagens uppgifter, anteckningar, möten och händelser allt eftersom de kommer. Rita upp en dag i taget. Fokusera på idag, och på kvällen kan du börja på morgondagen.
Collection
Det är vad det låter som – en samling. Det som kännetecknar en samling är att den organiserar information som hör ihop. Som exempel är alla avsnitt vi skrivit om ovan en typ av samling (corecollection – kärnsamling, de är kärndelarna i en Bullet Journal). En shoppinglista, budget, eller lista över böcker du vill läsa är alla exempel på andra samlingar.
↠ Läs mer: Grunderna i Bullet Journal
Anpassa din Bullet Journal till dig själv
Det är viktigt att komma ihåg att även om det finns ett utvecklat system för Bullet Journal så betyder inte det att du måste följa det till punkt och pricka. Du måste inte använda alla delar – och du kan lika gärna hitta på egna delar som passar dig och din vardag bättre. Att implementera Bullet Journal i ditt liv handlar om att fokusera på effektivitet och framsteg istället för perfektion. Ryder Caroll har i en intervju med CNBC sagt att det största misstaget människor gör är att kopiera andras uppslag – istället för att göra det effektivt för sig själv.
“Forget about what you see online. It’s not about how it looks; it’s about how it feels, and, most importantly, how it works for you.”
Ryder Carroll
↠ Se mer: Hur man använder en Bullet Journal
Detta var den andra artikeln i vår serie om hur du skapar en Bullet Journal. I nästa del kommer vi gå in på detaljnivå, förklara mer om andra samlingar och titta på exempel hur andra gör. Håll utkik senare i vår, alltså, om det låter intressant!
Använder du dig av Bullet Journal? Vilka delar består din bok av?
Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.