Du har säkert provat att göra personlighetstester någon gång, till exempel i en rekryteringsprocess eller bara på skoj. Du har kanske gjort samma test vid olika tidpunkter? Och någon gång har du kanske till och med råkat ut för att samma test visar olika resultat.
Hur är det egentligen möjligt? Alltså, på riktigt; är det så att man faktiskt kan bli mer (eller mindre, för den delen) introvert?
Men – ibland behövs det inte ens ett test för att du ska uppleva en personlighetsförändring. Om du är med om en stark upplevelse kan din personlighet tyckas förändras; det är något som puttar till dig och den du är. När du sedan försöker komma tillbaka till den du var tidigare går inte det. Något har hänt – djupt inom dig. Kanske börjar du värdera livet på ett annorlunda sätt än tidigare, ser saker från ett annat perspektiv och därför verkar det som att din personlighet har förändrats något.
Olika händelser får olika konsekvenser
Enligt Dr. Nancy Snidman, som intervjuades av Jenn Granneman till boken The Secret Lives of Introverts, är det fullt möjligt att uppleva en personlighetsförändring efter olika slags händelser. Dessa förändringar sker inte över en natt.
Nej, nej. Det tar längre tid än så.
Naturligt att personligheten förändras med åren
Susan Cain, författare till boken Quiet, menar att vi uppskattar ett mer tillbakadraget och lite mer introvert liv när vi blir äldre och att vår personlighet blir mer balanserad, “som ett fint vin som mjuknar med åren”. Psykologerna kallar den här processen för “intrinsic maturation” – typ inre mognad på svenska. Först delen av våra liv är vi alltså mer öppna och sökande för att skapa relationer och upplevelser – för att när vi blir äldre kunna luta oss tillbaka och njuta av det vi skapat.
Lästips: Boken Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking av Susan Cain
Några möjliga orsaker som forskare identifierat till personlighetsförändringar
- Sociala roller: När du tar på dig olika sociala roller (till exempel inom familj, arbete och på fritiden) kan du framhäva eller förminska olika delar av din personlighet, vilket kan upplevas som en personlighetsförändring. Du är däremot fortfarande introvert innerst inne men kan uppleva andra känslor som gör att du upptäcker nya personlighetsdrag.
- Trauma: Om du till exempel blivit mobbad som barn kan det orsaka förändringar i hjärnan som påverkar din personlighet och ditt temperament. Mycket obehagliga upplevelser, som att råka ut för en olycka eller bli utbränd, tenderar att göra oss mer förändrade än vad positiva upplevelser gör.
- Avsiktliga förändringar: Genom noggrann målsättning och ihållande ansträngning kan du medvetet förändra din personlighet. Du kanske inser att ditt liv skulle kännas mer meningsfullt om du framhäver eller dämpar något särskilt i din personlighet. Och det går, alltså.
Förväxla inte “att bli mindre introvert” med andra personlighetsdrag
Känner du ett behov (från andra – eller från dig själv) att förändra dig själv, att till exempel bli mer social? Förväxla då inte att bli mer social/prata mer/vara mer intressant/vara mer självsäker med att bli mindre introvert! De är inte varandras motsatser, det tåls att säga igen! Det ena utesluter inte det andra.
Lästips: Introvert, blyg, osocial eller social ångest? Vi reder ut begreppen
Du kan lära dig och utvecklas men du måste inte förändras
Så, du kan förändras. Känner du att du skulle vilja orka mer socialt umgänge innan du blir för trött och måste återhämta dig så är det en träningssak. Du kan höja ribban för vad du tål, du kan vänja dig vid olika slags intensiteter, olika typer av umgänge och olika antal människor. Men kom ihåg; det finns inget som säger att du måste göra det.
Vi människor är flexibla och kan förändra vårt beteende
Covid-19-pandemin, som vi alla påverkats av på ett eller annat sätt, är ett exempel på en händelse som förändrar livet. Helt plötsligt bör vi undvika fysisk kontakt med andra, vi blir nästintill begränsade till våra hem, och aktiviteter vi gjorde innan pandemin får läggas på is. Att genomleva en pandemi under flera år (helt otroligt att vi gjort detta nu i snart två år!) är ett slags trauma.
Lästips: Boken The Secret Lives of Introverts av Jenn Granneman
Hur som helst så är vi människor helt klart vanedjur. Vi ändrade vårt beteende med restriktionerna för att undvika större smittspridning. Och sen när pandemin väl tar slut, och vi kan börja leva “som vanligt” igen, kommer vi ändra vårt beteende igen.
Så… du är i grunden densamma även efter obehagliga upplevelser och trauman, och det går även att medvetet förändra din personlighet till viss del. Vissa situationer kräver ändå att du är någon du egentligen inte är – det är helt enkelt en del av livet. Huvudsaken är att du vet vem du är innerst inne, känner dig bekväm i dig själv och inte “spelar” en roll hela tiden.
Det här med personlighet hör ihop med temperament – ett begrepp som vi hittills inte diskuterat här på The Fine Line. Men… Inom kort kommer vi publicera en artikel där vi förklarar skillnaderna mellan temperament och personlighet. Håll utkik, alltså, om du är nyfiken!
Har du upplevt händelser som fått dig att du blivit lite mer eller mindre introvert? Skriv en kommentar och låt oss veta!
Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.