Att plugga är en stor omställning. Särskilt om du gör det efter att inte ha suttit i skolbänken på ett tag – men även om du fortsätter studera direkt efter studenten. Det handlar ju ändå om nya miljöer, nya människor, nya ämnen och nya vanor. Det är lätt att känna sig vilsen – och att inte riktigt förstå sin roll i allt detta. Om du vet med dig att du är introvert så kan det dessutom vara svårt att förstå hur du ska använda dig av din introversion till din fördel när du pluggar.
Men tänk så här istället: Det som känns läskigt och jobbigt kan bli spännande! Genom att aktivt förbereda dig innan och ha saker som du ser fram emot kan det kännas lite mindre jobbigt. Hur kan du då göra detta? Det får du reda på i den här artikeln där vi delar med oss av massor av användbara tips för skolstarten och skoltiden.
Studiemiljön och bekväma platser
Buller, brus, känsla av stress och mycket folk. Hade du fått bestämma hade skolans lokaler kanske inte sett ut som de gör. När du sitter hemma och pluggar har du all möjlighet att inreda så att det passar dig bäst men i skolan är det bara att infinna sig. Vilken tur att det finns biblioteket! Att låna böcker är väl ganska underskattat, eller hur? Istället för att köpa kurslitteratur kan du ju låna dem, och med gratis wifi eller en bra bok kan du sitta där en bra stund. Har du tur kanske biblioteket även har skönlitteratur eller andra intressanta böcker.
Våra tips:
- Vid känsla av stress i offentliga miljöer, sätt dig med ryggen mot en vägg så du kan blicka ut över alla andra (se till exempel till att vara tidig in i föreläsningssalen så kan du välja bland alla platser och på så sätt få den bästa)
- Ta med brusreducerande hörlurar om du tänkt sätta dig på studieplatser där det kan vara högre ljudnivå
↠ Läs mer: Så skapar du som är introvert ditt perfekta hemmakontor
Planering och produktivitet
Luta dig mot dina styrkor istället för att försöka göra som alla andra gör. Försök undvika multitasking och ständiga avbrott. De flesta är lite vilsna och trötta de första veckorna när plugget startat och vi introverta töms dessutom på energi när vi umgås med andra människor. Var vaksam på tecken på farlig stress och utbrändhet. Tillhör du Generation Z, (född 1998-2009), har du lättare för att uppleva ångest. Lid inte i tysthet – prata med studiekamrater, lärare eller familj om det blir för mycket.
Våra tips:
- Utför arbetet i längre stunder (vi introverta tycker ju inte om att bli avbrutna, och vi hamnar lätt i flow). Det ger ju oss en chans att verkligen sätta oss in i ämnet som kursen handlar om och lära oss mer på djupet
- Planera in återhämtningstid, då du gör något du älskar (som inte är skolrelaterat) – träna, kolla på Youtube-videor, måla i målarbok eller läs en bok
Det sociala livet
I början kan det vara lätt att känna sig utanför, och svårt att småprata med klasskompisar och få kontakt. Dessutom är det vanligt att man har alltför höga förväntningar på sig själv. Och just det, nämnde vi att du inte kommer ge ditt bästa intryck de första dagarna? Du kommer inte ge ditt bästa intryck de första dagarna. 😉 Men var dig själv och kom ihåg att på lång sikt kommer det skaffa dig kontakter och respekt. Bekanta dig inte bara med andra introverta – team presterar bättre när medlemmar är olika varandra och tycker om olika saker. Jobba tillsammans med andra som gillar de uppgifter som du avskyr.
Våra tips:
- Bestäm praktiska mål för dagen, till exempel att starta ett samtal med en person du aldrig pratat med förut eller att berätta för en studiekamrat att du är introvert
- Vi som tillhör Generation Y/Millennials (födda 1981-1997) är uppväxta med mobiltelefon och Internet. Så varför inte utnyttja det? Skapa kontakt med klasskompisar via nätet och skriv istället för att prata
På föreläsningar
Grejen med skolan är bland annat att man till en stor del ska agera med andra människor, eller hur? Vi ska umgås, diskutera, utforska, vrida och vända på saker – ofta tillsammans med våra studiekamrater. Men alla gör inte saker på ditt sätt. Introverta stannar dessutom hellre kvar vid samma problem och formulerar en noggrann lösning än att försöka stressa fram ett svar. Det är så vi fungerar, det går lite långsammare för oss.
Våra tips:
- Jobba ihop med andra? Tänk på resultatet av ert grupparbete som ett pussel. Du hade kanske föredrar att sortera pusselbitarna i färgordning medans någon annan väljer att börja plocka samman kantbitarna. Huvudsaken är att ni får ett färdigt pussel/grupparbete. Tillsammans.
- Eftersom introverta behöver lite längre tid på sig att bestämma vad de ska säga kan det vara en bra idé att förbereda dig lite mer för muntliga prov och satsa på att göra extra bra ifrån dig på de skriftliga examinationerna – för att på det sättet få betyget du strävar efter.
↠ Läs mer: Så fungerar din hjärna: Del 2 – Tänka och agera
Jobba inte emot din introverta sida
Lär känna den istället! Utmaningar kan vara bra för personlig insikt men kom ihåg att du aldrig behöver komma över din introverta sida. Att önska bort den är som att önska att du har en annan ögonfärg. Den bara är där, det går inte att göra något åt den. Tappa inte bort dig själv, utan ta istället reda på vad som fungerar för dig, hitta ditt sätt, dina rutiner och jobba med dem – inte emot dem.
↠ Läs mer: Boken Handbok för introverta: Karriären, familjen, relationerna av Linus Jonkman
Och kom ihåg: Var inte så hård mot dig själv. Du behöver inte satsa 100% i alla kurser – 80% är good enough (och godkänt betyg är just det, godkänt)!
Har du studerat på högskola eller universitet? Eller du kanske ska? Vad tycker du om våra tips och har du några egna du vill dela med dig av?