Nätverka som introvert

Söker vi upp synonymer till ordet “nätverka” får vi fram beskrivningarna “samverka i nätverk”, “utveckla ett socialt nätverk” samt “skaffa kontakter”. Och det är förmodligen så här de flesta tänker på nätverkande. Men faktum är att det innebär så mycket mer. 

De flesta tänker nog också på nätverkande som en aktivitet som passar främst extroverta. Det stämmer inte. I den här artikeln förklarar vi varför. Men först…

… Vad menas egentligen med att nätverka, då?

Att nätverka är något som sker mellan flera personer – det kan vara bland ett mindre antal personer eller i en större grupp – eller allt däremellan. Egentligen så är det inte antalet personer som spelar roll, utan vad som kommer ut ur nätverkandet. Nätverka är något som alla gör, men oftast tänker man inte på det som just nätverkande. Det handlar om att träffa och prata med andra människor samt att upprätthålla relationer – både i privatlivet och jobblivet. 

Nätverkande kan ske på olika sätt:

↠ Fysiskt nätverkande: Till exempel vid en tillställning i jobbsammanhang där du berättar om vad du arbetar med och samtidigt skapar nya kontakter

↠ Digitalt nätverkande: Till exempel via sociala medier som LinkedIn eller i Facebook-grupper där du kan dela dina åsikter med andra eller visa uppskattning

Så, är nätverkande något bara för de extroverta?

Nej, så är det inte alls. Introverta kan vara minst lika bra på att nätverka som extroverta. Vi pratar kanske inte med lika många personer, och vi söker oss hellre till djupa samtal än snabba kontakter – men vi är inte sämre (eller bättre) på att nätverka än extroverta. Vi bara gör det på ett annat sätt.

7 tips till dig som är introvert och vill nätverka mer självsäkert

  • Hitta på en personlig presentation som beskriver dig på ett kort och minnesvärt sätt. Fundera ut vad du vill bli ihågkommen för och använd dig av detta när du presenterar dig själv. Är du en crazy cat lady, älskar skräckfilmer eller är en höjdare på att göra PowerPoint-presentationer? Det är det där lilla extra som du delar med dig av som folk kommer minnas.
  • Prata med andra på riktigt – inte bara digitalt – och inte bara med samma personer hela tiden. Vi vet att det är bekvämt att hålla dig till samma gäng personer som du oftast har i din närhet men det sociala samspelet mår bra av variation. 
  • Utnyttja din lyssnarförmåga. En fördel som introverta har är att vi lyssnar på riktigt och är bra på att ställa följdfrågor. Ett bra sätt att inleda en konversation är att ställa bra frågor, det visar på nyfikenhet och uppmärksamhet, och när någon svarar på dina frågor får du en möjlighet att vara så tyst som du föredrar.
  • Skapa dig en förståelse och bygg broar mellan olika personer. Genom dina frågor lär du känna andra människor, samlar information om vad de sysslar med och om hur saker hänger ihop.Tänk nätverkandet som ett pussel mellan olika personer och sammanhang för att öka förståelse och kunskap och eventuellt koppla ihop andra kontakter med varandra.
  • Be andra om råd gällande något du funderar på. De flesta blir smickrade när någon vänder sig till en för att fråga om råd, det visar på att du värderar andras åsikter på riktigt. Det kan vara så att du bara behöver ett par extra ögon på ett problem som du brottas med – och det räcker ibland.
  • Lär känna dina befintliga kontakter mer. Det minst krävande sättet att nätverka är att använda det man redan har. Personer som du bara träffar då och då kan visa sig ha större koppling än vad du tror till det du är intresserad av.Varför inte ställa frågan “Du, hur var det nu igen, visst är det du som kan […] ?” för att lära dig mer om personer du redan känner till viss del.
  • Använd sociala medier, där man skriver mer istället för att tala ansikte mot ansikte. LinkedIn är det självklara sociala kanaler för jobbsammanhang men du kan även nätverka i till exempel Facebook-grupper, bland Instagram-kommentarer eller TikTok. Håll koll på vad intressanta personer gör, skicka direktmeddelanden eller kommentera inlägg som du tycker är bra. Gör det inte svårare än vad det är, liksom.


Men om det ändå känns för obekvämt att nätverka?

Då är vårt främsta tips till dig att sluta tänka på nätverkande som just nätverkande. Släpp de förväntningar och föreställningar som nätverkande ofta innebär och tänk istället att du bara träffar och pratar med andra. Ha ett öppet sinne, var nyfiken, intresserad och hör hur läget är.

Sedan är det det här med den där masken som vi introverta är särskilt duktiga på att bära. I vissa sammanhang kan det kännas falskt att gå runt och prata med andra som du kanske annars inte skulle pratat med. Det kan kännas som ett skådespel, som att du inte är dig själv. Och så kan det vara…

… Och det är okej.

Vi bär alla olika masker som vi använder i olika sammanhang, det är helt naturligt. Du visar bara en annan sida av dig själv, det vore konstigt annars. Nästa gång du befinner dig på ett större mingel där du inte känner dig helt bekväm – prova att medvetet vara “någon annan” för en stund. Någon som för stunden känner sig lite mer bekväm. Och kom ihåg att planera in återhämtningstid efteråt; det är superviktigt!

Hur känner du inför nätverkande? Är det något du gör ofta, något du vill bli bättre på eller något som du kanske inte funderat på tidigare?