Äntligen en artikel för dig som vill lära dig mer om introversion och introverta! Vår förhoppning är att du ska lära dig något nytt, något som du kanske kan dela med dig av till andra när ämnet introversion dyker upp 😉. Det handlar om annan fakta än den som du hittar på första sidan av sökresultatet på Google. Sådan där lite mer ovanlig fakta, liksom.
1. Det finns faktiskt flera typer av introversion
Det finns fyra olika typer, för att vara mer exakt (enligt en studie gjord 2011 av professorerna Jonathan Cheek och Jennifer Grimes) och alla introverta har olika mycket av varje typ men alla har något från samtliga typer. Grunden är detsamma; vi är reserverade, lite tysta och vi kan bli trötta av sociala sammanhang. Men – det finns faktiskt saker som skiljer oss introverta sinsemellan. De fyra typerna av introversion beskrivs så här:
- Behärskade introverta: Konservativa, gör saker i ett långsammare tempo, öppnar sig inte så lätt
- Oroliga introverta: Tystare, nervösa, undviker helst sociala interaktioner
- Tänkande introverta: Tysta och smarta, kan ha problem att “stänga av” sin hjärna, har ofta en rik inre värld
- Sociala introverta: Föredrar främst att spendera tid ensam men vill ändå umgås med andra på sina egna villkor
2. En tredjedel av jordens befolkning är introverta
Man brukar säga att ungefär en tredjedel av alla människor är introverta. Det kanske är mer än du trodde men faktum är att många introverta har lärt sig att bete sig på ett lite mer extrovert sätt och kan därför ibland “lura” sin omgivning. Så tänk på det nästa gång du sitter på bussen eller i ett möte; var tredje av er är förmodligen introverta.
3. Introversion betyder inte blyg, osocial, tråkig eller människohatare
Många verkar tro att introvert är synonymt med blyg, osocial, tråkig, hatar människor, boknörd, alltid seriös och så vidare. Introvert är egentligen en bred psykologisk term som beskriver ett personlighetsdrag som innebär olika reaktioner på yttre stimuli, såsom bland annat sociala interaktioner. Om du upplever att du behöver samla energi i avskildhet och styrs mer av dina egna uppfattningar och känslor än av yttre faktorer så har du förmodligen en släng av introversion i dig.
↠ Läs mer: Introvert, blyg, osocial eller social ångest? Vi reder ut begreppen
4. Introversion styrs av hormoner och kemiska reaktioner i kroppen
Det som gör en introvert person till just introvert handlar om hur man reagerar på olika signalsubstanser. Det handlar om hormoner och kemiska reaktioner som aktiveras i kroppen vid olika situationer. Dopamin (hjärnans “belöningshormon”) och signalsubstansen acetylkolin påverkar till exempel introvertas energinivåer, motivation samt känsla av tillfredsställelse på andra sätt än hos extroverta.
↠ Läs mer: Så fungerar din introverta hjärna: Del 1 – Belöning
5. Introvertas tankar och agerande styrs av kroppens nervsystem
Det som gör att vi introverta tänker och agerar på ett typiskt “introvert” sätt styrs bland annat av det parasympatiska nervsystemet. Detta gör att vi verkar lugna och eftertänksamma. När vi tar del av information tar informationen nämligen en omväg i hjärnan genom områden som behandlar empati, självreflektion och idéer. Detta gör att vi kan behöva längre tid på oss att fatta beslut eller reagera.
↠ Läs mer: Så fungerar din introverta hjärna: Del 2 – Tänka och agera
Detta är bara några av de fakta som vi stött på när vi genomfört research till de artiklar vi publicerat här på thefineline.se. Känner du till mer intressant (och kanske oväntad) fakta om introverta?