Är du en person som ofta upplever stress? Alltså, dålig stress? Brukar stressen dyka upp vid de minst olägliga tiderna, kanske rent av redan på morgonen? Då har vi sju tips på bra rutiner som du kan anamma för att få ett skönare tempo på morgonen. Vi hoppas även kunna ge dig en tankeställare om hur dina rutiner kan hjälpa mot stress samt vilka olika slags stress som finns.
Alla har vi någon gång i livet upplevt någon form av stress. Det kan handla om ångest inför att betala tillbaka studielånet, paniken över att dina jämnåriga kompisar verkar ha kommit längre i livet än vad du har eller – om du är introvert – känslan av att känna dig iakttagen i ett öppet kontorslandskap.
Stress handlar alltså inte bara om att ha ont om tid och samtidigt mycket att göra. Stress kan vara en upplevelse över en konkret händelse som snabbt är över (som att hålla ett tal inför dina kollegor) eller så kan stress vara något som sträcker sig över en längre tid (till exempel den jobbiga känslan när du får ekonomiska svårigheter).
Nyttig stress vs. farlig stress
Om du utsätts för mycket stress under en längre tid kan det få dåliga konsekvenser som inte bara påverkar ditt privatliv men även andra aspekter av livet. Stress kan också vara en positiv sak – det finns “bra” stress, som gör att vi får saker gjorda. Stress på en lagom nivå (exempelvis en jobbdeadline) gör att vi får en liten press på oss att jobba effektiv och anpassa vår ansträngning mot deadlinen.
Som introvert påverkas du av stress på ett annat sätt än en extrovert person. Vi som redan är mer inåtvända blir ännu mer reflekterande och avståndstagande när vi utsätts för stressiga situationer. För vi blir helt enkelt överstimulerade; vårt sinne stänger liksom ner.
Rutiner minimerar ohälsosam stress
Dina rutiner, det du gör utan att du egentligen behöver påminna dig själv om att göra, kan hjälpa dig att hantera stress. Introverta är generellt sett personer som gillar sina rutiner. Det finns ju en viss bekvämlighet med att göra saker på samma sätt.
Om du genomför dina dagliga morgonrutiner och du vanligtvis inte brukar bli stressad – toppen! Det betyder ju att det du gör fungerar, annars hade du redan vid det här laget ändrat ditt sätt att göra sakerna på, eller hur?
Så rutiner; de är oerhört viktiga, alltså!
7 tips på bra rutiner för att undvika morgonstressen
Det är dags att ta kommandot över stressen, att självsäkert möta den och säga “Nej, tack – idag vinner du inte över mig!”. Här kommer därför våra tips för hur du slipper känna stressen i bröstet och lämna hemmet med andan i halsen på morgonen, hur du kan undvika morgonstressen.
Kvällen innan
- Förberedelse, förberedelse, förberedelse!
En lugn morgon börjar redan kvällen innan. Genom att planera, förbereda och laga maten dagen innan så sparar du tid. Gör i ordning din frukost innan du går till sängs. Koka frukostäggen, ladda kaffemaskinen, sväng ihop din overnight oats och låt den gotta till sig under natten.
↠ Tips! För att spara ännu mer tid under veckan, satsa på storkok. Det tar ju faktiskt lika lång tid att koka 5 ägg istället för endast 1. - Plocka fram kläderna och gör det enkelt för dig
Lägg fram kläderna du ska använda, välj dina accessoarer och packa väskan för att garantera att du kommer ihåg allt. På morgonen behöver du sedan inte välja eller leta efter saker.
↠ Tips! Bestäm en färgskala på dina kläder. Då slipper du sortera kläderna så noga när de ska tvättas. När det gäller strumpor – varför inte köpa alla i samma färg och modell. På så sätt så slipper du leta efter kompisen (som på något magiskt sätt alltid försvinner), eftersom alla ser likadana ut. - Hantera distraktionerna först
Plocka undan saker som kan störa din koncentration – disken (oavsett om den är smutsig eller ren), rentvätten som har börjat samla damm i sovrummet och plocka undan på den plats du ska spendera morgonen och dagen. Det är smart att ta tag i dessa saker innan du fokuserar på morgondagens egentliga uppgifter.
↠ Tips! Prova 5-minutersmetoden eller “Gå aldrig tomhänt”-metoden. Tar det fem minuter eller mindre att utföra en uppgift, gör den på en gång. Har du saker som inte hör hemma i det rum du är i? Ta med det till rätt rum nästa gång du ska gå dit – gå aldrig tomhänt. - Planera din morgondag
Skriv upp det du vill (eller ska eller måste) göra nästa dag. Genom att veta vad som ska hända kan du undvika morgonstressen. Men – meningen är inte att du ska fylla din lista med uppgifter, det om något kan skapa stress. Skriv en realistisk lista som hjälper dig. Prioritera efter Viktigt, Brådskande, Inte viktigt och Inte brådskande (Eisenhower-matris metoden).
↠ Tips! Har du svårt att behålla koncentrationen? Prova Pomodoro-metoden, som går ut på att arbeta koncentrerat i 25 minuter följt av 5 minuters paus, i två timmar. Då tar du en längre paus och påbörjar sedan en ny period av 25 minuter arbete följt av 5 minuter paus.
På morgonen
- Ta dig tiden att ta det lugnt
Istället för att plötsligt väckas av alarmet, kasta dig ur sängen och börja dagen i ett stressigt tempo för att försök hinna med så många saker som möjligt, så rekommenderar vi dig att ta det lugnt. Vill du sova lite längre – gå istället och lägg dig tidigare på kvällen innan. Vill du vakna mjukare och vila lite innan du går upp – ställ alarmet lite tidigare för att tillåta dig att sträcka på dig och vakna på riktigt innan du stiger upp.
↠ Tips! Ha mobilen på Flygplansläge på natten och stäng inte av Flygplansläget förrän du är redo att börja dagen på riktigt. På så sätt slipper du mötas av mejl, missade samtal eller aviseringar det första du gör när du vaknat. - Fokusera på dig de första timmarna
Börjar du dagen med att kolla mejlen, läsa nyheter eller scrolla igenom sociala medier-flödet – så får din hjärna mängder av intryck. Detta är saker som kan kräva en åtgärd från din sida. Inte undra på att tankarna vandrar iväg när du sen försöker fokusera på det du egentligen ska göra. Din hjärna vill ju då istället svara på mejlen, bearbeta nyheterna eller reagera på sociala medier-inläggen – precis det du inte vill göra för att undvika morgonstressen.
↠ Tips! En stressfri morgon kan innebära att du sparar de jobbigare arbetsuppgifterna till senare på dagen. Att ringa ett samtal eller ha möten med andra människor är exempel på saker som kan tömma dig som är introvert på energi. Därför kan det vara passande för dig att boka in sådant senare på dagen. - Pauser, pauser, pauser!
Ibland kan stress innebära hur du upplever eller känner inför saker. Om du bara kör på som ett ånglok utan avbrott finns det inte utrymme för att faktiskt tillåta dig själv att känna de här känslorna och agera på de. Att ta en paus betyder inte att du är lat – det betyder att du är medveten om att du behöver lite avstånd från det du håller på med för en stund.
↠ Tips! En paus kan vara så enkelt som ett toabesök, en bensträckare eller ett telefonsamtal till en vän. Ställ dig upp och titta ut genom fönstret, ta en kort promenad runt kvarteret eller scrolla genom Instagram-flödet. Det handlar om att du gör något annat en stund, det är allt.
En liten sammanfattning
Vi hoppas att du genom den här artikeln får en tankeställare om vad stress är, hur dina rutiner kan hjälpa dig att undvika ohälsosam stress samt att du tar till dig av våra tips på bra, stressfria rutiner för att undvika morgonstressen.
Och kom ihåg – en stressig morgon här och där är inte skadligt. Men blir det regelbundet kan det bli farligt.
Hur känner du inför stress – upplever du det ibland eller lyckas du undvika det? Har du reflekterat över om introverta reagerar annorlunda på stress jämfört med extroverta?
Om introversion intresserar dig, håll utkik här på The Fine Line. Vi har massor av spännande artiklar på gång. Tipsa gärna dina introverta vänner, eller andra som kan vara intresserade, om The Fine Line.